-
Értékesítő
-
Tejelő szarvasmarha telep- telepi munkás
-
Bolti Eladó Pénztáros Állás
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Reptéri adminisztrátor és rakodó
-
recepciós
-
Bolti Eladó
-
Targoncavezető (CE) targoncával
2024. 10. 08
-
Laboráns | Tiszafüred
2024. 10. 07
-
Junior vagy Senior műszaki értékesítő - Építő / Építészmérnök végzettség - Versenyképes juttatási csomag!
2024. 10. 08
-
Targoncavezető - Székesfehérvár
2024. 10. 08
-
Ruha bolti eladó diákmunka Br. 2090Ft / óra
2024. 10. 08
-
Lakatos karbantartó
2024. 10. 08
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
A barackra már termesztéskor, tároláskor, szállításkor sőt még a sütéskor is oda kell figyelni. Azt talán nem tudjuk befolyásolni, hogy miként termesszék, tárolják vagy szállítsák őket, de a sütésükre oda tudunk figyelni.
A kedvenc barackos receptjeim közé tartozik ez a pite, amely két réteg tésztából és friss barackból áll.
A töltelékhez szükséges még egy kevés cukor, hogy édes legyen, citromlé, hogy a gyümölcs ne veszítse el a színét, egy csipetnyi só, vaj.
Mi lehet tökéletesebb egy forró nyári estén, mint egy szelet ebből a pitéből, vanília jégkrémmel tálalva?
A gyümölcsös piték két legfőbb része a kellemes ízű és állagú tészta és a mennyeien finom gyümölcs. Számomra az a pitetészta a legjobb, amely lisztből, cukorból, sóból, hűtött sótlan vajból és jeges vízből készül. Sokkal több benne a zsír, mint a liszt, emiatt válik ropogóssá, omlóssá és vaj ízűvé. Konyhai robotgép segítségével kell elkészíteni, és könnyű formázni.
A barackos pite elkészítéséhez barack "kulisszatitkok":
A lényeg, hogy lisztezd be a nyújtódeszkát és a nyújtófát, hogy a tészta ne ragadjon hozzá, nyújtás közben pedig folyamatosan forgasd a tésztát, hogy a vastagsága egyenletes legyen.
Amint azt már említettem, fontos alapanyagnak számít a jó minőségű gyümölcs. Amit legelőször tudnod kell az, hogy van magvaváló és nem magvaváló barackfajta. A nevük arra utal, hogy húsuk mennyire könnyen válik le a magról. A nem magvaváló típus (késő tavasz/kora nyár) húsa erőteljesen hozzá van tapadva a maghoz. A magvaváló barack húsa egy kissé le van válva a magról, ezért tartom az én személyes kedvencemnek. Mielőtt megveszed a barackot, mindegyiket szagold és érintsd meg. Legyen kemény, de ha oldalt megnyomod, picit be kell süllyednie, emellett pedig hát, legyen barack illata. Ügyelj arra, hogy ne legyen semmiféle ütésnyom, vágás vagy folt a gyümölcsön. A vöröses árnyalat mennyisége a barack változatára utal, nem pedig az érettségére. A barack nem érik, és nem édesedik meg, miután leszedték, de ha 1-2 napig szobahőmérsékleten tartják, megpuhul és levesesebb lesz. Miután megérett, néhány napig akár a hűtőben is tárolhatjuk.
Hozzávalók
A pitetésztához
- 2 ½ csésze (350 g) teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál (30 g) fehér kristálycukor
- 1 csésze (226 g) hűtött, sótlan vaj 2,5 centiméteres szeletekre vágva
- ¼ - ½ csésze (60-120 ml) jeges víz
Barackos töltelék:
- 6 csésze (1,1 kg) friss barack
- ¼ csésze (50 gr) fehér kristálycukor
- 2 teáskanál friss citromlé
- 1/8 teáskanál só
- 1 evőkanál (12 gr) apróra szeletelt, sótlan vaj
Körítés:
- 1 evőkanál tejszín vagy tej
- fehér kristálycukor
Pitetészta készítése:
Tedd a lisztet, a sót és a cukrot a konyhai robotgépbe, és keverd jól össze. Add hozzá a vajat, majd keverd kb. 15 másodpercig. Önts hozzá lassan a ¼ csésze (60 ml) vizet, hogy megnyomásakor a tészta épp csak összeálljon. Ha szükséges, adj hozzá még több vizet. Ne keverd 30 másodpercnél tovább.
Helyezd a tésztát a nyújtódeszkára és formálj belőle labda alakú darabokat. Válaszd ketté, majd tedd mindkét részt egy tálba, fedd le folpackkal és tedd a hűtőbe egy órára. Ezáltal a vaj kihűl a lisztben lévő glutén pedig megpihen.
Barackos töltelék:
Ezidő alatt mártsd a barackokat egy tál forró vízbe 30-60 másodpercig, érettségük függvényében. Azután tedd át a gyümölcsöt egy tál jeges vízbe (ez megállítja a fövést). Most a héjának könnyedén le kell jönnie. Vágd ketté a barackokat, vedd ki a magot, és szeleteld fel a gyümölcsöt. Egy nagy tálban keverd össze a barackot, a cukrot, a citromlét, a sót és a vajat. Fedd le folpacckal és hagyd állni szobahőmérsékleten körülbelül 30 percig, hogy a barack levet eresszen, a cukor elolvadjon és a tápióka finom és húsos lesz.
Miután a tészta eléggé lehűlt, vedd ki az egyik részt a hűtőből és helyezd egy enyhén lisztezett felületre. Nyújtsd ki körülbelül 30 centiméter átmérőjűre. (Hogy elkerüld az odatapadást és az egyenetlen vastagságot, nyújtás közbe negyedekkel forgasd el a tésztát és mindig a közepétől kezdve nyújtsd a széle felé.) Hajtsd ketté a tésztát és helyezd egy 23 centiméter átmérőjű tepsibe. Seperd le a fölösleges lisztet és vágd le a szélét, hogy beleférjen a tepsibe. Fedd le folpacckal és tedd a hűtőbe, amíg kinyújtod a másik adag tésztát.
Vedd ki a hűtőből és nyújtsd 30 centiméter átmérőjűre. Helyezd egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, takard le folpacckal és tedd vissza a hűtőbe.
Melegítsd elő a sütőt 205 Cº-ra. Tedd a rácsot a sütő legalsó szintjére.
Vedd ki a pitetésztát a hűtőből és öntsd a barackos tölteléket a hűtött tésztába. Puhítsd meg a szélét egy kevés vízzel, majd helyezd az almára a másik adag tésztát. Gyűrd be a felesleges tésztát az alsó alá, majd nyomkodd össze a két réteg szélét az ujjaiddal vagy egy villával. Vágj 5 centiméteres hasadásokat a sütemény közepétől a széle felé, hogy a gőz kiáramolhasson. Kend be a felső réteget egy kevés krémmel és szórd meg cukorral.
Hagyd a pitét sülni körülbelül 45-55 percig vagy addig, amíg a lé buborékolni kezd a nyílásokon. Ha a pite széle elkezd égni, fedd le alufóliával.
Vedd ki a sütőből és tedd a rácsra hűlni pár óra erejéig. Szobahőmérsékletűen tálald vanília jégkrémmel vagy tejszínhabbal. A maradék eláll néhány napig a hűtőben vagy szobahőmérsékleten.