Aki szereti a palacsintát, az hasonlóan fogja kedvelni a cseh fánkot, vagy más néven tarkedlit is. Könnyű elkészíteni és töltelék nélkül is nagyon finom. Ha nincs otthon tarkedli sütőnk, célnak tökéletesen megfelel a tükörtojás sütő is!
Hozzávalók
- 500 g liszt
 - 25 g élesztő
 - 5 dl tej
 - 50 g cukor
 - 30 g vaj
 - 3 db tojás
 - 1/2 citrom héja
 - só a sütéshez: olaj
 - a tölteléknek és a tálaláshoz: tetszőlegesen választott lekvár
 - a tetejére: 20 g porcukor
 
![]()  | 
A tarkedli elkészítése
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, kevés cukorral, egy kanál liszttel összekeverjük, és felfuttatjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet a tojások sárgájával, csipetnyi sóval, reszelt citromhéjjal és a maradék langyos tejjel simára dolgozzuk. Ezután a felfutatott élesztőt, és az olvasztott vajat is belekeverjük, majd az így kapott sűrű „palacsintatésztába" a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. Konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. A tarkedli- (vagy tükörtojás) sütőt olajjal kikenjük, közepes lángon megforrósítjuk, majd a tésztából egy-egy bő evőkanálnyit a sütő mélyedéseibe töltünk. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha akarjuk, pár tarkedlit lekvárral összeragaszthatunk, úgy még finomabb. Végül porcukorral megszórjuk. Lekvárt külön is tálaljunk hozzá. Frissen a legfinomabb.

