Készítsünk házi tarkedlit!
Aki szereti a palacsintát, az hasonlóan fogja kedvelni a cseh fánkot, vagy más néven tarkedlit is. Könnyű elkészíteni és töltelék nélkül is nagyon finom. Ha nincs otthon tarkedli sütőnk, célnak tökéletesen megfelel a tükörtojás sütő is!

Hozzávalók

  • 500 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 5 dl tej
  • 50 g cukor
  • 30 g vaj
  • 3 db tojás
  • 1/2 citrom héja
  • só a sütéshez: olaj
  • a tölteléknek és a tálaláshoz: tetszőlegesen választott lekvár
  • a tetejére: 20 g porcukor

 

tarkedli


A tarkedli elkészítése

 

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, kevés cukorral, egy kanál liszttel összekeverjük, és felfuttatjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A lisztet a tojások sárgájával, csipetnyi sóval, reszelt citromhéjjal és a maradék langyos tejjel simára dolgozzuk. Ezután a felfutatott élesztőt, és az olvasztott vajat is belekeverjük, majd az így kapott sűrű „palacsintatésztába"  a kemény habbá vert tojásfehérjét is belekeverjük. Konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük. A tarkedli- (vagy tükörtojás) sütőt olajjal kikenjük, közepes lángon megforrósítjuk, majd a tésztából egy-egy bő evőkanálnyit a sütő mélyedéseibe töltünk. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Ha akarjuk, pár tarkedlit lekvárral összeragaszthatunk, úgy még finomabb. Végül porcukorral megszórjuk. Lekvárt külön is tálaljunk hozzá. Frissen a legfinomabb.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Dinnye palántám összes levele össze van zsugorodva, deformálódott, van, ami meghalt. . .

Nagy baj nincsen még velük, várni kell egy picit. . .

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.