Ezekkel az ételekkel kínáld a vendégeidet karácsonykor
Karácsonykor nemcsak közeli családtagjainknak szeretünk ínycsiklandó ételeket készíteni, hanem vendégeinknek is. Ilyenkor mindenki azon igyekszik, hogy a lehető legfinomabb ételekkel pakolja meg az ünnepi asztalt; nem ritkán az ünnepi időszakban egyszerre három-négy fogás is terítékre kerül, így jó, ha minél több receptötlet van a tarsolyunkban.

A következőkben adunk néhány tippet ízletes, vendégváró falatok elkészítéséhez, de a következő ételek szenteste vagy akár karácsony első napján is tökéletesen megállják a helyüket.

 

Recepttippek karácsonyra

Gyümölccsel és sajttal göngyölt pulykamell

A gyümölcsös húsokat nagyon szeretjük, éppen ezért kezdjünk máris egy klasszikus fogással. Azért pulykás receptet hoztunk most, mert pulyahúst sokan például csak karácsonykor fogyasztanak, ezért nekik ez a recept még jól is jöhet. Ráadásul nemcsak őszibarackkal, hanem más gyümölcsökkel (mangóval, körtével, ananásszal) is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 7 nagyobb szelet pulykamellfilé
  • 14 db ujjnyi csík füstölt sajt
  • 14 szem magozott aszalt szilva
  • 7 felezett őszibarack (konzerves)
  • őrölt bors
  • 5-6 ek liszt
  • 6 felvert tojás
  • 25 dkg zsemlemorzsa

Először kiklopfoljuk a hússzeleteket, sózzuk, borsozzuk, és minden szeletre hosszába téve ráhelyezünk 2 ujjnyi darab füstölt sajtot, a felezett, de negyedére vágott őszibarackot és 2 szem (magozott) aszalt szilvát. Szorosan felgöngyöljük, majd hústűvel és/vagy fogvájóval rögzítjük. Hűtőszekrénybe tesszük, majd a hozzávalók második része szerint, előkészítjük a panírozáshoz szükséges dolgokat. Érdemes dupla panírral készíteni, a legvégén pedig bő olajban kisütni. Szeletelhető akkor lesz, ha kicsit kihűlt, ilyenkor más a hűstűket vagy a fogpiszkálókat is ki lehet szedni belőle.

Aszalt áfonyás csirkekuglóf

Igen, itt van még egy gyümölcsös húsrecept, azonban rendhagyó formában. A kuglóf a téli-karácsonyi időszak egyik kedvenc desszertje. Desszertje, ami általában édes, és csak nagyon ritkán hús az alapanyaga. A következő mégis egy ilyen recept lesz. Ennek porcukor nem kell a tetejére!

Hozzávalók:

  • 10 db csirkecomb, vagy 4 csirkemell filé vékonyra szelve
  • 10 dkg sajt
  • 20 dkg bacon
  • 10 tojás
  • 1 csomó újhagyma
  • 20 dkg aszalt áfonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk grill fűszerkeverék
  • 2 tk piri-piri fűszerkeverék

A csirkecombokat lebőrözzük, kicsontozzuk, diónyi kockára vágjuk, sózzuk és megszórjuk a grill és piri-piri fűszerkeverékkel A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a lereszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott újhagymát a zöldjével együtt, az aszalt áfonyát, és jól összekeverjük. A kuglóf formát kizsírozzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és kibéleljük bacon szeletekkel. A befűszerezett húsok harmadát lerakjuk körben a formába, meglocsoljuk a tojásos masszával, majd újból hús, massza, hús és masszával fejezzük be. Végül ráhajtjuk a bacon szeleteket, és 190 fokon 80 perc alatt megsütjük. Kihűlés után kivesszük a formából, és felszeleteljük.

Hólabda

Jó lenne, ha minden évben havas lenne a karácsony, de sajnos ez nem mindig a kívánságunk szerint történik. Ha szerencsénk van, az ünnepi vacsi után rohanhatunk is hóangyalt készíteni, azonban, ha inkább latyakos, mint havas az idei ünnep, akkor sem kell elkeseredni. Ez a recept hóimádóknak kötelező!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 8 tojás sárgája
  • 40 dkg porcukor
  • 8 evőkanál meleg víz
  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 8 tojás fehérje habbá verve

A krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 4 dl tejet
  • 4 evőkanál kristálycukrot
  • 4 evőkanál liszt

A tetejére:

  • Csokimáz

A piskóta hozzávalóit összekeverjük, majd meleg sütőben (200 fokon 30 percig) megsütjük. Amíg sül, elkészítjük a krémet. A tejből, a kristálycukorból és a lisztből sűrű krémet főzünk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vajat és simára keverjük. Ha elkészült pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, majd az oldalát is körbekenjük. Ezután kókuszreszelékbe forgatjuk és a tetejét bevonjuk csokimázzal.

Szerző:

Megosztás

Édenkertész válaszol

Azt szeretném meg tudni, hogy ez milyen növényem van?

Ez egy Aloe faj, ha minden igaz Aloe paradisicum. . .

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

óriásvirág

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Egy csodás palackkert tulajdonosa lehetsz

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.