Ezekkel az ételekkel kínáld a vendégeidet karácsonykor

Ezekkel az ételekkel kínáld a vendégeidet karácsonykor
Karácsonykor nemcsak közeli családtagjainknak szeretünk ínycsiklandó ételeket készíteni, hanem vendégeinknek is. Ilyenkor mindenki azon igyekszik, hogy a lehető legfinomabb ételekkel pakolja meg az ünnepi asztalt; nem ritkán az ünnepi időszakban egyszerre három-négy fogás is terítékre kerül, így jó, ha minél több receptötlet van a tarsolyunkban.

A következőkben adunk néhány tippet ízletes, vendégváró falatok elkészítéséhez, de a következő ételek szenteste vagy akár karácsony első napján is tökéletesen megállják a helyüket.

 

Recepttippek karácsonyra

Gyümölccsel és sajttal göngyölt pulykamell

A gyümölcsös húsokat nagyon szeretjük, éppen ezért kezdjünk máris egy klasszikus fogással. Azért pulykás receptet hoztunk most, mert pulyahúst sokan például csak karácsonykor fogyasztanak, ezért nekik ez a recept még jól is jöhet. Ráadásul nemcsak őszibarackkal, hanem más gyümölcsökkel (mangóval, körtével, ananásszal) is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 7 nagyobb szelet pulykamellfilé
  • 14 db ujjnyi csík füstölt sajt
  • 14 szem magozott aszalt szilva
  • 7 felezett őszibarack (konzerves)
  • őrölt bors
  • 5-6 ek liszt
  • 6 felvert tojás
  • 25 dkg zsemlemorzsa

Először kiklopfoljuk a hússzeleteket, sózzuk, borsozzuk, és minden szeletre hosszába téve ráhelyezünk 2 ujjnyi darab füstölt sajtot, a felezett, de negyedére vágott őszibarackot és 2 szem (magozott) aszalt szilvát. Szorosan felgöngyöljük, majd hústűvel és/vagy fogvájóval rögzítjük. Hűtőszekrénybe tesszük, majd a hozzávalók második része szerint, előkészítjük a panírozáshoz szükséges dolgokat. Érdemes dupla panírral készíteni, a legvégén pedig bő olajban kisütni. Szeletelhető akkor lesz, ha kicsit kihűlt, ilyenkor más a hűstűket vagy a fogpiszkálókat is ki lehet szedni belőle.

Aszalt áfonyás csirkekuglóf

Igen, itt van még egy gyümölcsös húsrecept, azonban rendhagyó formában. A kuglóf a téli-karácsonyi időszak egyik kedvenc desszertje. Desszertje, ami általában édes, és csak nagyon ritkán hús az alapanyaga. A következő mégis egy ilyen recept lesz. Ennek porcukor nem kell a tetejére!

Hozzávalók:

  • 10 db csirkecomb, vagy 4 csirkemell filé vékonyra szelve
  • 10 dkg sajt
  • 20 dkg bacon
  • 10 tojás
  • 1 csomó újhagyma
  • 20 dkg aszalt áfonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk grill fűszerkeverék
  • 2 tk piri-piri fűszerkeverék

A csirkecombokat lebőrözzük, kicsontozzuk, diónyi kockára vágjuk, sózzuk és megszórjuk a grill és piri-piri fűszerkeverékkel A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáadjuk a lereszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott újhagymát a zöldjével együtt, az aszalt áfonyát, és jól összekeverjük. A kuglóf formát kizsírozzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, és kibéleljük bacon szeletekkel. A befűszerezett húsok harmadát lerakjuk körben a formába, meglocsoljuk a tojásos masszával, majd újból hús, massza, hús és masszával fejezzük be. Végül ráhajtjuk a bacon szeleteket, és 190 fokon 80 perc alatt megsütjük. Kihűlés után kivesszük a formából, és felszeleteljük.

Hólabda

Jó lenne, ha minden évben havas lenne a karácsony, de sajnos ez nem mindig a kívánságunk szerint történik. Ha szerencsénk van, az ünnepi vacsi után rohanhatunk is hóangyalt készíteni, azonban, ha inkább latyakos, mint havas az idei ünnep, akkor sem kell elkeseredni. Ez a recept hóimádóknak kötelező!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 8 tojás sárgája
  • 40 dkg porcukor
  • 8 evőkanál meleg víz
  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 8 tojás fehérje habbá verve

A krémhez:

  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 4 dl tejet
  • 4 evőkanál kristálycukrot
  • 4 evőkanál liszt

A tetejére:

  • Csokimáz

A piskóta hozzávalóit összekeverjük, majd meleg sütőben (200 fokon 30 percig) megsütjük. Amíg sül, elkészítjük a krémet. A tejből, a kristálycukorból és a lisztből sűrű krémet főzünk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vajat és simára keverjük. Ha elkészült pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kettévágjuk, megtöltjük a krémmel, majd az oldalát is körbekenjük. Ezután kókuszreszelékbe forgatjuk és a tetejét bevonjuk csokimázzal.

értékelés