Hogyan készítsük el a kelbimbót?
A kelbimbó a keresztesvirágúak (Cruciferae vagy Brassicaceae) családjába tartozik a karfiollal, a brokkolival és a salátával együtt. Kereszt alakú virágszirmaikról kapták nevüket.

 

Előzzük meg a rákot sült kelbimbóval!

 

Barátommal egyik reggel a piacon sétálgattunk, mire ő hirtelen megállt, rámutatott egy zöldségre, és azt kérdezte: „Az meg mi?”

Néhány magas szárra mutatott, melyek kisebb fára hasonlítottak, és melyek tele voltak kisméretű káposztákkal.

„Azok kelbimbók”, mondtam én.

Úgy nézett rám, mintha viccelnék, majd visszanézett a kelbimbó ágakra. „Fúj”, csak ennyit mondott.

Megértem a reakcióját. Sok ember nem tudja, hogy ezek a keresztes virágú zöldségek eredetileg hogyan néznek ki, csak az üzletben a már levágott, kelbimbókkal megrakott kosarakat ismerik.

 

Kelbimbó

 

Azt is megértem miért húzta el a száját, mikor az ízére gondolt. A kelbimbó az én házamban sem örvendett nagy népszerűségnek, de mindez megváltozott, amint megsütve tálaltam fel. A sütés során valami teljesen új zöldséggé változott.

A kelbimbó a keresztesvirágúak (Cruciferae vagy Brassicaceae) családjába tartozik a karfiollal, a brokkolival és a salátával együtt. Kereszt alakú virágszirmaikról kapták nevüket.

A kutatások kimutatták, hogy az olyan keresztes virágú növények, mint a kelbimbó olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek megelőzik az ösztrogén okozta rák kialakulását. Ahhoz, hogy egészségesen fogyasszuk, ne főzzük meg, mert így elveszítik rákmegelőző hatásukat. Rostanyagokban, A és C-vitaminban gazdag, főleg, ha ízletes köretként készítik el. Mivel téli zöldség, kitűnő hétköznapi vacsorát készíthetünk ősszel és télen.

 

Sült kelbimbó recept


Hozzávalók:

  • 900 g friss kelbimbó
  • 2 evőkanál extra szűz olíva olaj
  • 1 evőkanál aprított fokhagyma
  • ½ teáskanál száraz oregánó
  • ½ teáskanál só
  • Citrom-ízlés szerint

 

Sült-kelbimbó-recept

 

A sült kelbimbó elkészítési módja

  • A sütőt előmelegítjük 230°C-ra
  • Megmossuk a kelbimbót
  • Levágjuk a szárát, a külső, erős leveleket eltávolítjuk
  • Szár végétől kezdve, kettévágjuk
  • Enyhén kizsírozott tepsibe tesszük
  • Egy kis tálban összekeverjük az olíva olajat, a fokhagymát, az oregánót és a sót
  • A keveréket ráöntjük a kelbimbóra
  • Finoman megmozgatjuk, hogy belepje a kelbimbót
  • 15-20 percet sütjük, amíg puha és halványbarna színű lesz
  • Ha szeretjük, tálalás előtt friss citromot is csavarhatunk rá

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Két évvel ezelőtt tavasszal ültettem rózsát a kertembe, amelyek nagyon hamar gyönyörűenvirágozni kezdtek. Tavaly viszont alig volt rajta 1-2 virág. . .

A helyzet az, hogy minden bizonnyal az okozza a problémát, hogy nem merte eléggé megmetszeni a rózsáit.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.