-
Fogtechnikus
-
takarító
-
Óvodapedagógus
-
Minőségbiztosítási munkatárs/Minőségellenőr
-
óvodapedagógus
-
Dolgozz szállodai programszervezőként napsütötte nyaralóhelyeken
-
Kőműves
-
TIG hegesztők
2024. 11. 21
-
Karbantartó Helyettes
2025. 01. 17
-
QA expert (REF3080Q)
2025. 01. 17
-
Market Intelligence Trainee (REF3751B)
2025. 01. 18
-
Gyógyszergyártó (mosó / töltő operátor)
2025. 01. 18
-
Projektvezető (diákmunka-szervezés területére) - Győr
2025. 01. 18
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Kovászos és ecetes uborka: így készítsd el egyszerűen!](https://www.edenkert.hu/megeheztel/2216/nagykep_916x515/uborka-dunsztolas-kovasz-befozes.jpg)
Savanyúság márpedig dukál a sült hús vagy a tányér pörkölt mellé! Ki-ki maga döntse el, melyiket szereti jobban, közben mi elmeséljük, hogyan készülnek.
Ecetes vagy kovászos uborka
Bármelyikhez is fogjunk hozzá, az első lépés a zöldségeshez vezessen, ahol vegyünk - a család étvágyától függően - egy, két, há' kiló uborkát. Kovászos uborkát jól fejlett berakóuborkából és kígyóuborkából egyaránt készíthetünk, míg téli savanyúsághoz kizárólag 3-10 cm hosszú berakóubit érdemes vásárolni.
Fűszeres savanyúságok
Mindkét savanyúság elkészítésnek megvannak a maga fortélyai és fűszerei. Míg a kovászos uborka ízét a sok fokhagyma és még több friss kapor adja, addig a savanyítotté a kakukkfűtől, egész borsszemektől, mustármagtól és tormától lesz igazán egyedi és élvezetes. A különbség a kétféle elkészítés között az, hogy a kovászost erjedéssel pár nap alatt készre savanyítjuk, a másik esetben az uborkák heteket töltenek el az ecetes dunsztban.
![]() |
Egyik kedvenc savanyúságunk lesz belőlük |
Napon érlelt kovászos uborka
A hosszában háromnegyedéig bevágott uborkákat pakoljuk egy nagy befőttes üvegbe, szépen egymás mellé szorítva őket. Sok sót, 10-12 gerezd meghámozott fokhagymát és egy szép csokor friss kaprot tegyünk az uborkatörzsek közé, majd öntsük színültig vízzel. Mielőtt kitennénk a napra, érdemes a tetejére egy darab kenyeret illesztenünk (van aki a pirítottra esküszik): ez segít az erjedés megindulásában, gyorsabban készül el és az íze is teltebb lesz. 3-4 nap alatt elékészül, ha szépen süt a Nap. Ne feledjük el befedni, mert nem csak mi, hanem a muslicák is szeretik a kovászos uborkát. Zsírral vagy vajjal megkent friss kenyérrel mennyei eledel.
![kovaszos_uborka_ropogos kovaszos_uborka_ropogos](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/2216/kovaszos_uborka_ropogos.jpg)
Dunsztosüveg
Savanyú uborka készítéséhez csak az fogjon hozzá, akinek bőven van türelme kivárni a végeredményt. Az is igaz, hogy tartósabb, nem romlik olyan gyorsan, mint a kovászos uborka. Ennek azonban ára van, mégpedig magas! A picinyke uborkákat egyenként kell megmosni, lehetőleg úgy, hogy a termések felszínük ne sérüljön, a sérült uborka ugyanis hamar megromlik és tönkreteszi az egész üvegnyi savanyúságot. Tehát megmossuk, babusgatjuk, begyömöszöljük az üvegbe, közéjük vékonyra szelt tormacsíkokat, egész borszemeket, mustármagot és sót szórunk.
![]() |
Ecetes uborka |
Macerás, de megéri
Most jön a feketeleves: ecetből és vízből készült keveréket forralunk, majd belekanalazzuk az uborkákkal megpakolt üvegbe. Rövid várakozás után - kezünk épségét kockáztatva - a levet visszaöntjük az edénybe és újra forraljuk. Majd megint mehet az ubira, és vissza: háromszor kell végigcsinálni ezt a műveletet. A cél az, hogy teljesen átforrósodjon minden uborka belseje. A harmadik feltöltés után légmentesen zárjuk az üveget, majd így forrón pokrócba bugyoláljuk, hogy minél lassabban hűljön ki. Házi ecetes uborkánk 3-4 hét múlva már ehető savanyúságként, de igazi ízét 2-3 hónap alatt nyeri el. Persze csak akkor, ha szerencsénk van és nem maradt valami kosz a zöldségen, vagy az üvegen, mert akkor hiába vesződtünk oly sokat, hetek alatt megromlik.