Hogyan készítsünk fenséges ételt a zöldségmaradékokból?
Megmaradt zöldségek, felvágott zöldségdarabok vagy romlásban lévő zöldségek kísértenek a hűtőnkben? Szerintünk vétek eldobni az ételt, és nagyon sokszor a zöldségek nem is romlottak.

Ne dobjuk ki a zöldségmaradékokat!

 

Készítsünk a maradékokból bőséges, egészséges ételeket. A maradékokból remek leves készül bármelyik évszakban. Miközben ezeket a sorokat írom, éppen egy olyan levest eszem, ami a hűtőben talált zöldségmaradékokból készült.

Először is, honnan lehet tudni, hogy a zöldség romlott vagy csak régi? És számit ez egyáltalán? Még ha a zöldségen van is egy kevés penész, a romlott foltokat ki lehet vágni, az egészséges részeket pedig fel lehet használni. Azok a zöldségek, amik kicsit megszáradtak valójában még nem romlottak. A burgonya idővel megráncosodik. Amíg nem feketedik meg, vagy nem penészes, még mindig felhasználható ízletes receptekhez. A kiszáradt burgonya a főzés során visszakapja eredeti formáját.

És mi a helyzet a megmaradt zöldségdarabokkal? A zacskóban tárolt vágott hagymával, a szeletelt paradicsommal, a félig megevett uborkával, a főzőtök és cukkíni darabokkal, a fonnyadt répával, a zöldségtárolóban lévő maradékokkal, a zellerszál felével, a maradék gombával, a sárguló brokkolival és a barna foltos karfiol- vagy káposztafejjel? Egyiket se dobjuk a szemétbe! Hasznosítsuk újra a zöldségmaradékot egy ízletes levesben.

 

Zöldségmaradék-leves

 

Így készült az én mai zöldséglevesem. Az elmúlt pár napban beteg voltam, azelőtt pedig túlbuzgó bevásárlást tartottam a zöldséges részlegen.

Mit jelent ez? Egy régi, romlófélben levő zöldségekkel teli hűtőt. Kiolvasztottam még a mélyhűtőből egy halat is, amit azonnal el kellett fogyasztani. Így, miközben takarítottam a hűtőben, feltettem lassú tűzre főni egy fazék vizet, egy kocka margarinnal, sóval és némi felaprózott zöldfűszerrel a kertemből. Ebbe a fazékba került a friss hal, pár kockára vágott krumpli (amelyekből teljesen eltávolítottam a rothadásra utaló foltokat), egy-egy fél fehérrépa- és édes répamaradék felkockázva.

Takarítás közben találtam pár friss, félbe vágott paradicsomot, aprózott hagymát, egy fonnyadt póréhagymát és egy fej sárguló brokkolit. Ehhez a bőséges beszerzéshez hozzáadtam pár magmaradt citromdarab kicsavart levét. Lassú tűzön addig főztem, míg a hal megpuhult és megfőtt, a zöldség pedig puha lett. Száraz fehérborral és friss kenyérrel tálaltam.

A maradékból készült vegyes leveshez természetesen bármilyen főtt zöldségmaradékot is hozzá lehet adni. A főtt zöldséget azután adjuk hozzá, hogy a friss zöldségek megfőttek.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Mikor és hogyan kell ültetni a csicsókát?

A csicsóka ültetési ideje októbertől május elejéig tart, de a legjobb március végén ültetni.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Gloxínia

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.