-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Hideghívó
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Állásajánlat, gépkezelő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
közjegyzőhelyettes
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Értékesítő - Megemelt bérrel (Mezőtúr )
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Első eladó
2024. 07. 27
-
Sportpálya-karbantartó
2024. 07. 27
-
Ingatlanfejlesztési menedzser
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![Hogyan lassítható a szénhidrátok felszívódása?](https://www.edenkert.hu/wellness/6508/kiskep/hogyan-lassithato-szenhidratok-felszivodasa.jpg)
Szénhidrátok fajtái
Az egyszerű szénhidrátok körébe sorolható a fruktóz, a glükóz és a galaktóz, vagy ismertebb nevükön a gyümölcscukor, a szőlőcukor és a tejcukor.
Mikor vigyük be őket? Leginkább közvetlenül edzés után ajánlott, hiszen ilyenkor ajánlott a kiürült glikogén raktárak gyors feltöltése. Azonban arra figyelj, hogy a nap bármely másik szakaszában inkább az összetett szénhidrátokat részesítsd előnyben. Ezek az inzulinszintet sem emelik meg gyorsan, illetve az izmok számára egyenletesebben biztosítják a glükózt is.
Milyen ételekben található meg? Például a rizsben, zabkásában, burgonyában, teljes kiőrlésű gabonában vagy a teljes kiőrlésű tésztafélékben.
Szénhidrátok felszívódása
Fontos tudni, hogy a szénhidrátok felszívódása különböző, hiszen ez attól is függ, hogy mégis miből fedezzük a szervezet szénhidrát igényét. Jobb, ha tudod, hogy minél feldolgozottabb az adott szénhidrát, annál gyorsabban emésztődik meg és szívódik fel, annál gyorsabban emeli meg a vércukorszintet.
Ha úgy érzed, még nem tudsz eleget a szénhidrátokról, akkor az Egészség Palace Webáruház életmód blogjában még többet tudhatsz meg a témáról!
Nézzük, milyen tápanyagforrások segítségével lassíthatjuk felszívódásukat!
![sznhidrtok sznhidrtok](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/6508/sznhidrtok.jpg)
Felszívódást lassító ételek
Rost: A vízben oldódó rostok zselésítő tulajdonságokkal rendelkeznek, ami miatt a víz mellett egyéb táplálékot is megkötnek. Hatékonyabbá teszik és lassítják az emésztést, így az ételek egy része könnyebben jut el a bélrendszerbe. Kiküszöbölik a vércukorszint hirtelen megugrását, és csökkentik a koleszterinszintet is.
Csirke rizzsel? IGEN! Az étrendbe iktatott fehérje ugyanis lelassítja a CH felszívódását. Így biztosan nem fog az étrend vércukorszint emelkedést okozni.
Gyümölcslé helyett fogyassz gyümölcsöt! A gyümölcslé mítosz egy része igaz, miszerint a frissen préselt italok tele vannak vitaminnal és nagyon hasznosak. Azonban a gyümölcs préselése közben a sejtek szétnyomódnak, megnyílnak, utat engedve a benne található cukroknak.
Igyekezz minél kevesebb feldolgozott ételt fogyasztani! Ide sorolható a túlfőzés és a pürésítés technikája is. Kevésbé emeli meg az étel a vércukorszintet, ha például, köreteknél a “darabolt” elkészítési módot, míg tésztáknál az al dente fogyasztási módot választjuk.
Minden jó, ami savanyú! A citromlé, az ecet, az olívaolaj használata lelassítja a keményítő cukorrá válását, így csökken az étel glikémiás indexe is.