-
Nemzetközi kamionsofőr
-
Junior Könyvelő / Könyvelő-asszisztens
-
Műszaki rajzoló
-
Pénzügyi/gazdasági előadó
-
Elektronikai műszerzés
-
Tejelő szarvasmarha telep- telepi munkás
-
Ingatlanértékesítő
-
Hidraulikustömlő-szerelő
2024. 05. 07
-
Manuális Tesztelő @ Fox HR Consulting Kft.
2024. 05. 08
-
Eladó, Szaktanácsadó
2024. 05. 08
-
Telefonos értékesítő munkatárs- asszisztens @ IJob
2024. 05. 08
-
Senior L2 / L3 Infrastructure Support Analyst @ Fox HR Consulting Kft.
2024. 05. 08
-
Backend-focused fullstack developer(JAVA, Angular) @ Fox HR Consulting Kft.
2024. 05. 08
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
Családi ünnepek alkalmával kicsit mást, kicsit többet készítünk, mint szoktunk, talán nem is minden fér be a hűtőszekrénybe, aminek ott lenne a helye, talán majd nem is fogy el minden, megmarad az étel egy része. Azért, hogy az ünnepi élményt ne rontsa el utólagos rosszullét, néhány egyszerű szabályt érdemes betartani.
A LEGVESZÉLYESEBB ÉTELEK TOPLISTÁJA
Legveszélyesebbek azok az ételek, melyek nyers tojással vagy darált hússal készülnek, és nincsenek jól átsülve-főve. Ilyenek pl:
- majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai készítmények
- tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények
- madártej, vaníliasodó
- darált, töltött húsok (vagdalt hús, töltött pulyka).
Biztonságos ételek listája
Biztonságosak azok az ételek, melyek jól át vannak forrósítva, és frissen fogyasztjuk őket, vagy hűtés nélkül sem romlandóak. Ilyenek pl:
- beigli, pogácsa, linzerek
- ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül), pl. hagymás burgonyasaláta
- jól átsült húsok, pl. rántott hús, egyben sült hús
- minden frissen fogyasztott jól átfőtt étel, pl. húsleves, töltött káposzta, halászlé.
Néhány jó tanács az ételkészítéshez, fogyasztáshoz
- Beteg ember ne készítsen ételt!
- Mossunk kezet munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
- A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűtve tároljuk (+5 °C alatt). Hűtőhőmérővel ellenőrizhető!
- Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró legyen (75 °C felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
- Nyers hús, baromfi előkészítése után mossunk kezet, mosogassunk el, csak utána foglalkozzunk más ételféleséggel!
- Nyers tojást, nyers húst tartalmazó ételt ne készítsünk, kisgyermeknek semmiképp se adjunk!
- A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe. A maradékot fogyasztás előtt mindig forrósítsuk át!
A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák
Ezek az ételre szennyezett kézzel, eszközzel, vagy nyersanyaggal kerülnek, melyet a gyakori kézmosással, alapos mosogatással, és a nyersanyagok elkülönítésével megelőzhetünk.
A nyers húsokon, nyers baromfi felszínén kórokozó baktériumok (pl. szalmonella) lehetnek, melyek készételre, szájba kerülve betegséget okozhatnak. Ezért a nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve (külön csomagolva) vigyük haza és figyeljünk arra is, hogy a hűtőben ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész ételekhez. A baktériumokat a sütés-főzés elpusztítja, ezért a készétel már nem veszélyes.
A nyers tojással készült ételek veszélyesek lehetnek. A tojás belsejében időnként szalmonella baktérium fordulhat elő, azonban a főzés hatására elpusztul. Lehetőleg ne készítsünk olyan süteményt, amelynek krémjébe nyers tojás kell, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Ilyet kisgyermeknek semmiképp se adjunk! A tojás sütve, főzve biztonságos.
A hűtés megakadályozza (lassítja) a baktériumok szaporodását
Az ételmérgezés veszélye nő, ha a baktériumok a langyos ételben elszaporodhatnak. Ezt előzi meg a hűtés.
A készétel szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan!
Az alapos sütés, főzés elpusztítja a baktériumokat
Minél alaposabban átsült - átfőtt az étel, annál biztonságosabb. A nagy adagban főzött, nagy- darabban sült étel közepe néha nem kap elegendő hőt, így a baktériumok életben maradhatnak. A maradék ételt fogyasztás előtt fel kell forralni!