-
recepciós asszisztens magán egészségügyi intézményben
-
Hideghívó
-
Kereskedelmi vezető, félpótkocsi értékesítő
-
gipszkartonozás, szárazépítés
-
Állásajánlat, gépkezelő
-
Masszőr Hölgy kolléganőt keresek Hévízi munkahelyre.
-
közjegyzőhelyettes
-
Targonca kezelő bizonyítvánnyal
2024. 07. 23
-
Értékesítő - Megemelt bérrel (Mezőtúr )
2024. 07. 27
-
Csoportvezető | Győr
2024. 07. 25
-
Első eladó
2024. 07. 27
-
Sportpálya-karbantartó
2024. 07. 27
-
Ingatlanfejlesztési menedzser
2024. 07. 27
- További állások »
- Álláshirdetés-feladás »
![A legveszélyesebb ételek toplistája](https://www.edenkert.hu/wellness/1515/kiskep/karacsonyi-sutes-fozes-veszelyes-etelek.jpg)
Családi ünnepek alkalmával kicsit mást, kicsit többet készítünk, mint szoktunk, talán nem is minden fér be a hűtőszekrénybe, aminek ott lenne a helye, talán majd nem is fogy el minden, megmarad az étel egy része. Azért, hogy az ünnepi élményt ne rontsa el utólagos rosszullét, néhány egyszerű szabályt érdemes betartani.
A LEGVESZÉLYESEBB ÉTELEK TOPLISTÁJA
Legveszélyesebbek azok az ételek, melyek nyers tojással vagy darált hússal készülnek, és nincsenek jól átsülve-főve. Ilyenek pl:
- majonézes saláták, mártások, egyéb hidegkonyhai készítmények
- tojáskrémes, tojáshabos sütemények, egyéb cukrászsütemények
- madártej, vaníliasodó
- darált, töltött húsok (vagdalt hús, töltött pulyka).
![veszelyes_etel_tojas_majonez veszelyes_etel_tojas_majonez](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/1515/veszelyes_etel_tojas_majonez.jpg)
Biztonságos ételek listája
Biztonságosak azok az ételek, melyek jól át vannak forrósítva, és frissen fogyasztjuk őket, vagy hűtés nélkül sem romlandóak. Ilyenek pl:
- beigli, pogácsa, linzerek
- ecetes, citromos saláták (majonéz nélkül), pl. hagymás burgonyasaláta
- jól átsült húsok, pl. rántott hús, egyben sült hús
- minden frissen fogyasztott jól átfőtt étel, pl. húsleves, töltött káposzta, halászlé.
![halaszle_recept halaszle_recept](https://www.edenkert.hu/upload/2/article/1515/halaszle_recept.jpg)
Néhány jó tanács az ételkészítéshez, fogyasztáshoz
- Beteg ember ne készítsen ételt!
- Mossunk kezet munkakezdés előtt és közben is többször, alaposan!
- A romlandó ételt, nyersanyagot mindig hűtve tároljuk (+5 °C alatt). Hűtőhőmérővel ellenőrizhető!
- Az ételeket alaposan süssük-főzzük, hogy a belsejük is forró legyen (75 °C felett). Ételhőmérővel ellenőrizhető!
- Nyers hús, baromfi előkészítése után mossunk kezet, mosogassunk el, csak utána foglalkozzunk más ételféleséggel!
- Nyers tojást, nyers húst tartalmazó ételt ne készítsünk, kisgyermeknek semmiképp se adjunk!
- A megmaradt ételt mielőbb hűtsük le és tegyük hűtőbe. A maradékot fogyasztás előtt mindig forrósítsuk át!
A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok, vírusok okozzák
Ezek az ételre szennyezett kézzel, eszközzel, vagy nyersanyaggal kerülnek, melyet a gyakori kézmosással, alapos mosogatással, és a nyersanyagok elkülönítésével megelőzhetünk.
A nyers húsokon, nyers baromfi felszínén kórokozó baktériumok (pl. szalmonella) lehetnek, melyek készételre, szájba kerülve betegséget okozhatnak. Ezért a nyers húst, baromfit az összes többi élelmiszertől elkülönítve (külön csomagolva) vigyük haza és figyeljünk arra is, hogy a hűtőben ne érintkezzen más élelmiszerekkel. A nyers hús mosására, szeletelésére, tárolására használt eszközöket, edényeket ne használjuk kész ételekhez. A baktériumokat a sütés-főzés elpusztítja, ezért a készétel már nem veszélyes.
A hűtés megakadályozza (lassítja) a baktériumok szaporodását
Az ételmérgezés veszélye nő, ha a baktériumok a langyos ételben elszaporodhatnak. Ezt előzi meg a hűtés.
A készétel szobahőmérsékleten 2-3 óráig, hűtve 1-3 napig tárolható biztonságosan!
Az alapos sütés, főzés elpusztítja a baktériumokat
Minél alaposabban átsült - átfőtt az étel, annál biztonságosabb. A nagy adagban főzött, nagy- darabban sült étel közepe néha nem kap elegendő hőt, így a baktériumok életben maradhatnak. A maradék ételt fogyasztás előtt fel kell forralni!