Fahéjas sütemény - egyem vagy ne egyem?
Mostanában egyre több közlemény figyelmeztet arra, hogy a fahéj túlzott fogyasztása egészségre ártalmas lehet.

Ki hinné, hogy potenciális karácsonyi veszélyforrás a túlzott mértékű fahéjfogyasztás. Erről az Édenkert.hu Fahéjveszély: ellenőrizzük a csomagolást cikkében is említést tesz.

A fahéjjal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre most a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal is válaszolt.

 

 

Mi a kumarin és honnan származhat?


 

A kumarin természetes aromaanyag, mely széles körben fordul elő a növényekben, köztük számos gyümölcsben és fűszerben. Legnagyobb koncentrációban a fahéjfélékben fordul elő. A fahéj főbb fajtái a ceyloni fahéj, és a cassia fahéj, mely Malajziában honos faj. A cassia fahéjnak jóval magasabb a kumarin tartalma, mint a ceyloni fahéjnak, de az íze is édesebb, az aromája is intenzívebb. A fahéjfélék mellett magas a kumarin tartalma a szagos mügének (szesziparban használják), tonkababnak (brazil tölgy), somkórónak (takarmánynövény) de egyéb növények is tartalmaznak több-kevesebb kumarint.

 

Fahéjas sütemény - egyem vagy ne egyem?

Hol használják a kumarint?


A mesterségesen előállított kumarint a kozmetikai ipar használja, emellett a gyógyászatban is használják, ödémák (vizenyők), trombózisok (vérrögök) kezelésére, véralvadási hajlam csökkentésére. Kellemes illatának köszönhetően a múlt század közepén világszerte a legnagyobb mennyiségben és a legtöbb aroma összetevőjeként használt, szintetikusan előállított aromaanyag volt. Az 1950-es években azonban állatkísérletben az USA-ban toxikusnak találták, mivel nagy mennyiségben májkárosodást és vérzékenységet okozhat. Ezért az 1970-es években az egész világon, így Magyarországon is betiltották a mesterségesen előállított kumarinnak aromákban (aromakompozíciókban) élelmiszerekhez való szándékos hozzáadását. A mesterségesen izolált kumarin tehát az élelmiszeriparban nem alkalmazható, élelmiszerekhez szándékosan hozzá nem adható.

Bizonyos ételízesítésre használt növényfélék (elsősorban fahéj) azonban természetes formájukban is nagy mennyiségben tartalmazzák. Az élelmiszerjogi szabályozás 2 milligramm kumarin jelenlétét engedélyezi 1 kg élelmiszerben, bizonyos speciális termékekben (pl. rágógumi, szeszes italok) ennél több is engedélyezett.

 

A túl sok kumarin károsíthatja az egészséget?


Gyógyszerészet terén folytatott kutatások bebizonyították, hogy a nagy dózisban adott adagok bizonyos érzékeny csoportoknál májkárosodást okozhat. Ilyenkor a máj több enzimet juttat a véráramba, emellett gyulladásba jön, és sárgaság alakulhat ki. Emberkísérletekben, néhány héten át nagy mennyiségben adott kumarin májgyulladást okozott, azonban az anyag megvonása után a máj helyreállt, és normálisan működött tovább.

 

Fahéjas sütemény - egyem vagy ne egyem?

"Már a nagymamám is fahéjjal sütött!"


Tény, hogy ezt a fűszer már nagyon régóta használjuk a konyhában, ám ez nem jelenti azt, hogy mértéktelenül fogyasztva nincs egészségkárosító hatása. A fahéj kumarin tartalmának veszélyei a viszonylag új felfedezések közé tartozik. A veszélyesség azonban ez esetben is függ az elfogyasztott mennyiségtől.

Mire kell a fogyasztónak ügyelnie, ha csökkenteni akarja a kockázatot?

Az élelmiszeripar felelős azért, hogy csak a határértéket meg nem haladó kumarin tartalmú fahéjas termékek kerüljenek forgalomba. A kumarin a süteményekbe és a müzlibe fahéjjal, vagy fahéj tartalmú aromával kerülhet be. A fogyasztó annyit tehet, hogy a magas fahéj tartalmú élelmiszerekből mértékletesen fogyaszt, a túlzások kerülésével.

Az aromadús fűszerek túladagolása nagyon valószínűtlen, mert ez az élelmiszer érzékszervi tulajdonságát rendkívüli mértékben rontaná. A fahéjjal kismértékben ízesített, megszórt termékeknek (pl.: fahéjas tejberizs) semmiféle egészségkárosító hatása nincs.

A fahéjtartalmú termékek túlzott fogyasztása azonban is hordozhat veszélyeket. A legveszélyeztetettebbek a kisgyermekek és várandós anyák lehetnek. A túladagolás legvalószínűbben nem élelmiszerfogyasztással, hanem étrendkiegészítőként használt fahéjtabletta szedésével fordulhat elő.
A fahéj és fahéjtartalmú termékek átlagos, mértékletes fogyasztása esetén biztonságban érezheti magát a fogyasztó.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Törpedáliát tennék az irodám ablakába, ami nyugati fekvésű, napi 2-3 óra szűrt napfénnyel. Jó hely ezeknek a virágoknak?

A törpe dália napfénykedvelő, jobban érezné magát teljes napsütésben.

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.