Hogyan gyógyít az alma?
Együnk almát, igyunk almalevet, mert mindkettő előnyösen hat a bélrendszer egészségére. A legújabb kutatások kimutatták, hogy mind az almában található pektin, mind a polifenolokban gazdag almalé összetevői ténylegesen elősegítik a rák elleni védekezést a szervezetben.

A butirát -a vastagbélhám tápanyaga

Egy német kutatócsoport - dr. Dieter Schrenk vezetésével - tesztanyagként emberi székletet vizsgálva azt feltételezte, hogy a butirát nevű vegyület mennyisége valószínűleg megemelkedik az alma pektinje és almalékivonat jelenlétében. A butirát a szakemberek állítása szerint olyan anyagcseretermék, amely képes megelőzni a nyugati civilizált országok egyik rendkívül gyakori betegségének, a vastagbélráknak a kialakulását. Rövid szénláncú zsírsav, amelynek nagyon fontos feladata van a bélnyálkahártya egészségének megőrzésében. A kutatók megfigyelték, hogy a butirát nemcsak a vastagbélhám fő táplálója, hanem lényeges szerepet játszik abban is, hogy a természetes rostok kifejthessék védőhatásukat a vastagbélrákkal szemben. Butirátképződés - kulcs a rák elleni védekezéshez.

 

piros almák


Bizonyított, hogy az alma jó a vastagbélrák ellen

Hogyan segítik elő az alma pektinjei és az almalékivonat a butirát mennyiségének növekedését? A laboratóriumi vizsgálatok során dr. Schrenk úgy találta, hogy a butirát megnövekedett termelődése az alma összetevőinek hozzáadása nyomán meggátolta a hiszton-deacetiláz (HDAC) nevű enzim képződését. A HDAC csökkent termelődésével párhuzamosan szignifikánsan mérséklődött a tumorképződés előtti állapotban lévő és a daganatos sejtek növekedése.

Méregfaló enzimek

A vizsgálat, amelynek eredményei  a Nutrition című szakfolyóiratban jelentek meg, kimutatta, hogy az alma a természetes rostok és a polifenolok fő forrása a nyugati táplálkozásban. A polifenolok a másodlagos növényi anyagok csoportjához tartoznak, amelyek többek között a gyümölcsök színét és aromáját adják, ugyanakkor megvédik őket a kártevőktől is. A ballasztanyagokkal együtt arról gondoskodnak, hogy a bélsejtek nagyobb mennyiségben termeljenek méregtelenítő enzimeket. Ezek a „méregfaló" enzimek ártalmatlanná teszik azokat az anyagokat (karcinogének), amelyek rákot okozhatnak.

A kaiserslauteni kutatók tehát arra a következtetésre jutottak, hogy a pektinben gazdag alma és a belőle készült élelmiszerek a vastagbélben rákmegelőző hatást fejtenek ki.

 

Új, egészségesebb almafajták termesztése

 

almafa
A szakemberek szeretnék elérni, hogy a jövőben olyan almafajtákat termesszenek, visszatérve akár a régi, őshonos fajtákhoz is, esetleg új fajták kikísérletezésével, amelyek - bár nem olyan tetszetős külsejűek, mint a most divatba jött fajták -, ám annál több polifenolt tartalmaznak. Az almalé polifenol tartalma is növelhető, így a fogyasztók nemcsak finom, hanem egészséges termékekhez jutnak. A kutatók arra törekednek, hogy minden egyes élelmiszer-adalékanyag esetében tudományosan bizonyítsák annak tényleges egészségvédő hatását, mert - mint mondja - táplálkozásunk, az elfogyasztott élelmiszerek elsődleges szerepet játszanak egészségünk megőrzésében és megvédésében.

 

(Források: Apple Pectin, Apple Juice Extracts Shown To Have Anticarcinogenic Effects On Colon; Schützt Apfelsaft vor Darmkrebs; angolból és németből fordította Mészáros Csilla)

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

10-12 szilvafám vírusos, ki kell vágnom őket?

Sajnos a vírusok ellen sem az emberek, sem a növények estében nincsen gyógyítási lehetőség

Részletek »

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.