Együnk mazsolát cukor helyett!
Közismert, kedvelt csemege a mazsola, az édes szőlők aszalt változata. Előnye, hogy egész éven át használhatjuk, és nem csak süteményekben finom, hanem édesítésre is kiválóan alkalmas, természetes lehetőség a finomított cukor kiváltására. Az óvatosság azonban nem árt!

Amit a mazsoláról tudni kell

 

Felhasználás előtt például mindig vizsgáljuk meg, nem kénes-e a mazsolánk! A könnyebb eltarthatóság érdekében sajnos néhány lelkiismeretlen termelő és kereskedő kénezi a mazsolát, és ez káros az egészségre. Éppen ezért, elővigyázatosságból, a mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, majd áztassuk egy kicsit! A mazsola talán a legnépszerűbb aszalt gyümölcs. Remekül lehet csipegetni, dióval keverve ízletes, süteményekbe, müzlibe, gyümölcsjoghurtba kiváló. Sós magvak közé keverve finom rágcsálnivaló.

 

A mazsola fajtái


Több fajtája van (fehér, világosbarna, vörös és sötétszínű), a sötétebb héjú szőlőből származók egészségesebbek. Jó, ha tudjuk, hogy minél kevesebb a mazsola magja, annál drágább!

 

 

mazsola

 

Ötletek a mazsola  felhasználásához


A bontatlan csomagolású mazsolát száraz, hűvös helyen akár egy évig is eltarthatjuk. De ha már felbontottuk, tartsuk hűtőszekrényben, vagy tároljuk jól zárható üvegedényben. A mazsola a levegőn könnyen kiszáradhat, sőt meg is kukacosodhat, tehát ki kell dobni. Mielőtt a mazsolát a süteménybe tesszük, forgassuk meg lisztben, így nem süllyed le a tészta aljára. Sokkal finomabb lesz a mazsola, ha felhasználás előtt egy napig rumba vagy borba áztatjuk, és úgy tesszük az édességhez.

 

A mazsola egy kevésbé ismert tulajdonsága


Úgy tartják, hogy rendszeres fogyasztása - káliumtartalmának köszönhetően - megakadályozza a kisebb ráncok, szarkalábak kialakulását. (Magas cukortartalma miatt azonban cukorbetegek csak óvatosan fogyasszák!) A mazsola diétázók számára kiváló vasforrás! Amerikai vizsgálatok szerint a mazsola fogyasztása jót tesz a fogaknak és az ínynek. Baktérium- és vírusölő hatású, sőt gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz.

Forrás: Családinet

Érdekességek a mazsoláról


A mazsola a legelterjedtebb aszalt gyümölcs. A mag nélküli, dús gyümölcsállományú mazsola élvezetessé teszi a tésztafélék, rostdús müzlik fogyasztását, így segít az egészséges táplálkozásra való átállásban.

A mazsolaszőlőt Perzsiában és Egyiptomban már i.e. 2000-ben termesztették. Az aszalt szőlőt a Biblia is említi, Dávidnak - i.e. 1110 és 1070 között - egyebek mellett száz mazsolás kalácsot ajándékoztak. Az ókori görögök és rómaiak templomaikat díszítették mazsolával, sportesemények alkalmával pedig díjként osztogatták az értékes csemegét.

mazsolaszemek

Az ismert mazsolaszőlő-fajták közé tartozik a halványsárga, magvatlan, a nagy magvú és az apró, fekete, mag nélküli. A természetes mazsolát úgy „készítik", hogy a beérett szőlőt fürtöstől a tőkén hagyják, szárítják, aszalják, amíg a színe szürkésfekete vagy szürkésbarna lesz. A héja így meglehetősen vastag marad. A főként sütemények készítéséhez használt, világos színű aranymazsolát úgy nyerik, hogy a szemeket lúgba mártják, 2-4 órán át kén füstjébe helyezik, majd szárítják. A csak kénnel halványított mazsolát az aranymazsolához hasonló módon előkészítik, majd 3-4 órára napra teszik, végül a szárítást árnyékban, több héten át folytatják. A csak lúggal halványított mazsolát kénezés nélkül napon vagy szárítóban aszalják. Ha hirtelen szárítják ki, a mazsola színe világos borostyánsárga vagy középbarna, az állaga pedig mérsékelten lágy lesz.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

A mellékelt fotókon lévő fűnek mi lehet a baja? Egy egyszerű gyepszellőztetés megoldás lehet?

A képekről itélve ritka és legyengült állományt látok, amit kezelésekkel fel lehet javítani.

Részletek »

Fotójáték

Legfrissebb fotó:

Találkozás

Kvízjáték

Aktuális játékunk:

Jelenleg nincs még új játékunk!

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.