1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Lehetséges, hogy hidegsokk érte a növényt. A csavarpálma inkább a meleget szereti. Az az iIdeális, ha télen 15 °C-nál magasabb hőmérsékleten tartjuk. <p>Győkeres sarjakról szaporíthó, ezért, ha az anyanövény kinőtte már a lakást, érdemes egy kisebb sarjról újra elkezdeni a nevelést, a nagyot pedig elajándékozni egy intézménynek. Szaporításkor egy éles késsel vágjuk le az oldalhajtást, a vágási felületet kezeljük faszénporral, és ültessük laza, homokos földkeverékbe.
A fiatal ciprusok valóban igeny érzékenyek a téli fagyokra, ezért csak a kert melegebb sarkába ajánlott telepítése. Az első években mindenképp érdemes takarni vagy fóliával, vagy körbevenni szalmával, náddal, amit az erős fagyok elmúltáig a ciprus körül kell hagyni.
Az idősebb lantlevelű fikusz-fajok maguktól is hajlamosak az elágazódásra, de ha ezt a folyamatot meg szeretnénk gyorsítani, a hajtásvég levágásával megtehetjük ezt. Érdemes azonban megvárni vele a tavaszt, mikor újra beindul intenzíven a növekedés. Fontos viszont, hogy párás környezetet biztosítsunk számára, permetezzük leveleit, cserepét állítsuk kavicságyra. (A levágott hajtásdarabot dugványként meggyökereztethetjük.) Levélhullást a huzat okozhatja, ugyanis az alacsony hőmérsékletet nem jól viseli.
A levélhullásnak több oka is lehet. A legvalószínűbb, hogy a termő citromfa még több tápanyagot igényel, mint termés nélkül - pedig úgy is kimondottan tápanyagigényes növény - s emiatt hullajtotta le a leveleit. De lehet hideg vagy huzat hatására is levélhullás. <p> Érdemes elolvasni Bálint gazda írását a citromnevelésről, hátha tartalmaz még hasznos információt.
A mértékletes zöldmunka semmiképp nem zavarja a következő évi rügyképződést. Extra erős zöldmetszésnél az egész tő kondíciója csökkenhet, sőt a levelek nem képesek annyi cukor termelésére, tehát nem hogy segítenék az érést, hanem gátolja.