1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Akkor tegyük ki a muskátlit a szabadba, ha már éjszakánként sem fagyos az idő, erre biztonsággal csak a tavaszi fagyosszentek elmúltával jön el az idő. Addig is érdemes március közepén már előhozni a telelőhelyről a cserepeket, és fagytól védett helyen lassan hozzászoktatni őket a napfényhez, friss levegőhöz. Ültessük át vagy frissítsük fel a talajt körülöttük és bártan metszük vissza a hajátait, hogy bokros és erős töveink legyenek. Az erősebb hajtásokból érdemes dugványt készíteni és kigyökeresztetni A musktálik gondozásáról többet is megtudhat az alábbi cikkekből: A muskátli tartás leggyakoribb hibái Muskátlik teleltetése 5 lépésben Eljött a muskátli fiatalításának ideje
Az ellenállóbb örökzöldek közül a Júlia-borbolyát (Berberis julianae), egy másik kecskerágót a repkénykecskerágó (Euonymus fortunei) ´Emerald Gaiety´ fajtáját, a kerti mahóniát (Mahonia aquifolium), a tűztövist (Pyracantha coccinea) javaslom sövénynek.
A leander számára a téli 5-10 C fok az ideális. Valószínű, hogy túl sokáig volt alacsony hőmérsékleten. Metssze le az elfagyott ágakat! Talán még megmenthető a növénye. Tegye fényes helyre, gondoskodjon róla, hogy érje friss, de nem hideg levegő! Kaparja le talaja felső rétegét és pótolja a hiányzó földet FLORIMO általános virágfölddel!<p>Egy másik oka lehet a levélhullásnak a pajzstetű, ami a téli hónapokban a száraz levegőtlen helyen a növény fonákán jelenik meg. Ha lát a növényén pajzstetveket, akkor rovarölő szerrel (Fendona, Decis, Bi 58) permetezze be!
A macskák elleni védelemben egy kutya jó megoldást jelentene, de ez újabb gondot eredményezne a gyepben. <br>Próbálja meg ún. repellensekkel (pl. naftalin) távoltartani őket! Létezik már egy olyan növény is (Coleus canina Hybride), ami a négylábúak számára elviselhetetlen illatanyagokat tartalmaz. Ha ezzel szegélyezi gyepterületét, az is segíthet. <p>Ha észreveszi, amikor a macskák a "dolgukat végzik" utána mossa le bő vízzel a gyepet, ezzel megakadályozza a fű kiégését!
Én feltétlenül megpróbálnám szaporítani ezt a fikuszt pl. fejdugvánnyal. A növény legfelső levélcsokrát vágja le kb. 5-10 cm-es szárral), a vágott felületet szórja be faszénporral! A kifolyó tejszerű nedvet úgy állíthatja meg, ha egy forró kést nyom a vágási felületre. Ezek után dugványozza virágföldbe. Egy másik módja a légbújtás. Az egyik egy-két éves száron a legfelső levélcsokor alatt vágja kicsit be a kérget, a vágás alatt 30 cm hosszan távolítsa el a leveleket és az oldalhajtásokat. Ezután fedje be a vágás körül a szárat nedves mohával és virágfölddel, úgy, hogy körbe tekeri lehetőleg fekete fóliával. Miután a növény meggyökeresedett, vágja le ezt a szárrészt és ültesse cserépbe! <br>Érdemes mindkét módszert használni, hogy biztosan sikerrel járjon.