1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A pálmaliliom szaporításának feltétele a meleg szoba és a magas páratartalom. Kb. 30 cm-es darabokat vágjon le. Távolítsa el az alsó leveleket, majd hagyja beszáradni a sebet. A dugvány csak ezután ültethető homok-föld keverékbe. A kellően magas páratartalmat úgy biztosíthatjuk, hogy egy vékony fóliával védőburkot alakítunk ki a dugvány fölé.
Az angyaltrombitát (Brugmansia sp.) a fagyok elmúltával lehet kitenni teraszunkra, kertünkbe. Érdemes mielőbb a telelőhelyről kihoznnk, s ha mégis fagyos éjszakát mons a zelőrejelzés, akkor vigyük fagyvédett helyre. Nagyméretű edénybe - lehetőleg ne könnyű cserépedénybe ültetve - vagy a szabadban keressünk neki egy szélvédett, napos helyet. Gyakori öntözést és tápoldatozást rendeteg virággal fogja meghálálni. Forró nyári napokon akár napi kétszeri öntözést is szívesen fogad. Ősszel erőteljesen vágjuk vissza, majd hűvös helyen (5-10 °C-on) teleltessük. Szaporítani nyáron lehet, virágkezdeményt nem tartalmazó hajtásdugványról. Vízbe vagy homokba mártva gyökereztessük, majd ültessük laza szerkezetű talajba. Kisgyermekes kertben vigyázzunk, mert a növény minden része mérgező! Virágözönnel kápráztat el minket az angyaltrombita Citrusfélék, leander, murvafürt: dézsás növények felkészítése a szezonra Dézsás növények teleltetése - melyiket mikor vigyük védett helyre?
A murvaqfürt (Bougainvillea) az erőteljes növekedéshez bőséges napfényt, friss levegőt, rendszeres tápoldatozást kíván. Remélem tavasszal megmetszett növénye azóta rendes növekedésnek indult. <p>Mivel a murvafürt érzékeny a hidegre csak a tavaszi fagyok elmúltával lehet teraszunkra vagy kertünkbe kivinni, majd az ősz beálltával erősen visszametszve 8-10 °C-os, világos helyiségbe vinni teleltetni. A virágzást az átmeneti kiszáradás és az alacsony hőmérséklet indukálja. <p>További információkat talál a murvafürtről alábbi cikkünkben:
Ha a növényeink a barnás foltokon kívül nem talál semmilyen kórokozóra utaló nyomot (apró fekete foltok, rovarok stb.) akkor növényeinek élettani eredetű problémája lehet. Leggyakrabban előforduló probléma az öntözéssel okozott alul- vagy túllocsolás. Erről szól az alábbi cikk is:
Az a leghelyesebb megoldás, ha a citromfácskát edényben neveljük fel és azt télen szobában, nyáron pedig a szabadban tartjuk. A citromfa érzékeny a szélre: ezért kívánatos a fát félárnyékban, védett helyen elhelyezni. A huzatos hely lehet az oka a virágok vagy a termés eldobásának.