1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A mellékelt cikkben talál tippeket egy nagyon mutatós kis kert kialakításához! Sok sikert! Édenkertész
A locsolást szintén ne vigyük túlzásba a Dracénánál , mert a törzsben halmozódik fel a nedvesség. De a hőmérséklet is okozhat gondot. A túlfűtött 20-25 fokos meleg hatására a levelek hullani kezdenek. Érdemes ilyenkor egy kevésbé meleg és fűtőt szobába átszállítani.
A pomeló valószínűleg a maláj vidéken keletkezett, ma főleg Indiában és Dél-Kínában, de más trópusi területeken is termelik. Terméseinek átmérője elérheti a 20cm-t, vagy még annál is több. ehet oltani. Az oltás megfelelő ideje tél vége, tavasz eleje. Az alany és a nemeshajtás közel egyforma méretű legyen. Az alanyt a szemmel (rüggyel) ellentétes oldalon 3 cm hosszúságban srégen megvágja. A nemes hajtáson, amely 3-4 szemet is tartalmaz hasonló vágást ejt. A nemeshajtás leveleit egészen a levélnyélig csipkedje vissza. Az alanyt és a nemest a vágás mentén helyezze össze, és kötözze meg. Az oltás környékét és a felső vágási felületet kenje be oltóviasszal, a kiszáradás elkerülésére és a kórokozók elleni védelemre. Fontos: a nemes hajtásnak a ceruza vastagnak, elágazásoktól mentesnek kell lennie. Csak az oltás előtt célszerű lemetszeni az anyanövényről. Az elkészült oltványt világos helyen, talajhőmérsékleten, vagy magas páratartalom mellett nevelje. Ha már 10 cm-tr meghaladó hajtást hoz, akkor át kell ültetni nagyobb cserépbe, és tápanyagdús földbe. Sok sikert!
A magvakat április közepétől szabad földbe helyre vethetjük (fészkenként 3-4 magot), ebben az esetben az első év folyamán nem várhatunk termést. Kelés után, 2-3 leveles korban egyeljük ki, hogy fészkenként csak egy növény maradjon. Teleltetése: Fagyérzékenysége miatt az articsókát takarni kell. A fagyok előtt fokozatosan, több részletben kupacoljuk fel 25-30 cm magasan földdel, majd a földet elszáradt levelekkel, növényi részekkel takarjuk. Az átteleltetés másik módja az, hogy az egész tövet földlabdával együtt kiemeljük és pincében, homok között elvermeljük. Tavasszal a fagyok elmúltával bontsuk ki, tisztítsuk meg az elszáradt részektől és ültessük el.
Ha a növény levelein nem tapasztal semmi elváltozást, foltokat, kártevőket, pókhálót, és a földjén sincs semmi, akkor egészen biztosan nincs nagy baj. Zuhanyoztassa le, tápoldatozza, és esetleg ha talál rajta kártevőt, akkor a lemosásszerű permetezés az eredményes Vektafid R vagy Vektafid S oldatával. A lemosást két hét múlva meg kell ismételni.