1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Ha Vanda lennék szeretnék ott! A leírt körülmények megfelelők,némi fény azért nem ártana(fényigényes növényről lévén szó).A léckosár a megfelelő és ha mód van rá legalább naponta egyszer egy vödör vízbe beáztatás jót tenne neki. Szereti a légmozgást ami leszárítja áztatás után! Üdv
Válaszul a kérdésükre mellékeltünk két cikket, amelyek segíthetnek ötleteket gyűjteni, hogy az év második felében milyen növényeket lehet, és érdemes, kertekbe ültetni.
A citromfű minden részét felhasználják a gyógyászatban, ezért azt mondanán, hogy nem lenne mérgező hatással az emberi szervezetre. Habár vannak a növénynek esetleges mellékhatásai, mégis a citromfű inkább gyógyhatásairól ismert. A növény virága ellenben nem ugyanolyan összetevőket tartalmaz, mint annak levelei. A legfinomabb íz érdekében a szörp készítésekor (csakúgy mint a teakészítés esetében), ajánlott csak a leveleit felhasználni. Még több citromfű felhasználási tipp:
Jó lenne látni, hogy pontosan hogyan néz ki a betegség, de a leírtak alapján takácsatkák okozta fertőzésre gondolok. A takácsatkák a levelek fonákján helyezkednek el, és onnan szárítják ki a növényeket. A nyáluk mérgező a növényekre, ezért is pusztulnak el olyan gyorsan. A károsított levelek hamar megsárgulnak, megbarnulnak, végül pedig lehullanak. Nagy melegben a kórokozók száma exponenciálisan megnő. Kezelje vízipálmáját atkaölő szerekkel. (Actara 25 WG, Flumite 200, esetleg kipróbálhatja a kálium szappanpermetezést.) Amennyire csak lehet a permetlé csak a levelek fonákját érje. Az alábbi cikkekben még többet megtudhat ezekről a kórokozókról.
Jó lenne több mindent tudni az ültetendő fa környezetéről, de ha abból indulunk ki, hogy egy olyan helyről van szó, ahol egy fűzfa megél, akkor így már van kiindulási alapunk. A következő fajták aránylag mind gyorsan megnőnek és mutatósak is (haszonfák kizárva): Ezüst juharfa Fehérakác (az akác illatáról nem kell beszélni) Japánakác v. kínai pagodafa (halvány lila színű virágzat) Magyar, fehér, vörös kőris (attól függően, hogy milyen magas fát szeretnénk) Spanyol fenyő (Abies pinsapo) (kifejezetten szereti a meszes talajt) Az interneten, vagy ha tehetik, akkor élőben, érdemes lenne megnézni, hogy melyik fa pontosan hogyan néz ki. Így könnyebben eldönthetik, hogy melyik fával helyettesítenék legszívesebben az elpusztult fűzfájukat!