1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A bonsai életének szerves része a folyamatos, un. fenntartó metszés. Ennek hiányában elveszti kialakított formáját és kezd hasonlítani vadon növő társaihoz. Egy elnyúlt növény alakját visszaadni mindig nehezebb. Első lépésként valamennyi hajtás két levélpárra történő visszametszését javaslom. Ezt követően a keletkező hajtások válogatásával metszésével lehet a fa formáját irányítani! Sok sikert! Katona Ervin Kapcsolódó cikk: Mit kell tudni a boróka bonsai metszéséről?
A szőlő számos betegséget elkaphat. Egy pontosabb diagnózis felállítása érdekében fontos lenne egy pillantást vetni a levél fonákjára is, mivel általában az apró kórokozók (atkák) azt szemelik ki ebédlő helységüknek. A képekből ítélve gombás megbetegedésről lehet szó: szőlőperonoszpóra. Ez az Amerikából behozott betegség elég könyörtelen, a fertőzőtt levelek hamar elszáradnak, utána pedig lehullnak. Sajnos az idei időjárás megkönnyítette ennek a gombafajtának az elterjedését. Amennyiben a fürtöket is megtámadja, akkor a szőlőszemek vagy besárgulnak, illetve bepenészesednek (a kisebb szemek esetében) vagy pedig belilulnak (ha már érettebbek a szemek). A fertőzés megfékezése érdekében kérem olvassa el az alábbi csatolt cikkeket.
A citromfű virága fehér vagy ritkán enyhén pirosas. Általában csak a leveleit szokták felhasználni a gyógyászatban és szörp- vagy teák készítésekor, a virágát nem. Jó ötlet felhasználása előtt megszárítani, mert így az ízének a jellegzetessége felerősödik.
A lóhere egy nagyon szívós növényfajta, ezért szinte bárhol megél. Gyorsan szaporodik, jól bírja a szárazságot és nem foltosodik úgy, mint a pázsit. Amennyiben gyephézagos téglakba szeretné telepíteni, akkor a fehér lóherét (fehérhere, Trifolium repens) ajánlanám. A lódihere (nagylevelű fehérhere) talán nem olyan mutatós a téglákban, mint a kisebb levelű társa. Mivel a fehérhere nem tartozik a nehezen megtalálható növények közé, ezért szerintem a legtöbb kertészboltban beszerezhető.
A jó magnéziumellátottság, az ideális pH (6) amire szüksége van. A másik legfontosabb a megfelelő tápanyag- és rendszeres vízellátás (szükség esetén télen is) biztosítása a fenyő számára. A növényvédelmi kezelés szükségességéről a rázogatás ad felvilágosítást. Ez azt jelenti, hogy rendszeresen, erőteljesen ütögessük meg a fenyő belső ágait, és amennyiben az alá tartott enyves, fehér papírlapon több levéltetvet is találunk, indokolt a védekezés. Permetezésre a hajtásnövekedés megindulása előtt használható a Vektafid A, vegetációs időben pedig a Decis 2,5 EC, az Actara 25 WG. Ezek szabadforgalmú készítmények. A II. forgalmi kategóriájú szerek közül pl. a Bi 58 EC, a Danadim Progress és a Mospilan 20 SP jöhetnek számításba.