1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Nem tudom kitől kapta a "megfelelő" közeg tippet, de én úgy látom, hogy a növény valamilyen homokos kaktuszföldszerűségben van. Sajnos nem ez a megfelelő közeg a növénynek, de mivel már elsárgult, így csak egy gyors mentési kísérletként: azonnal kiszedni a talajból, lemosni a gyökeréről mindent, megszárítani a növényt, majd gombaölőszerrel lepermetezni! Ezután párás helyen, de szárazon tartani legalább 2-3 napig, és csak utána ültetni egy sokkal szellősebb, darabosabb ültetőközegbe, amely ne tartalmazzon virágföldet.
Jó lett volna télire világos, de hűvös - 10 °C körüli - helyen elhelyezni. A fűtött lakás túl meleg volt számára, és emiatt valószínüleg több locsolást igényelt volna. A túl laza, tőzeges föld is okozhatta a növény halálát: a fűtött lakásban nem tartotta a vizet a növény igényeinek megfelelően, és valószínűleg az már nem él. Gergely Díszfaiskola Gödöllő
Tudomásom szerint a növény levélnyelét fogyasztják, sütemény, kompót, leves formájában. Magát a levelet csak kora tavasszal, mert később a sok oxálsav miatt hashajtó hatású. Üdvözlettel: Növényorvos
Kedves Evika! A képen egy koreai labdarózsa (viburnum carlesii) látható.
Kedves Érdeklődő! A csúcsok leveleit meg kell vizsgálni, szét kell hajtani, hogy látható-e bennük levéltetű. A tetvek jelenlétét jelzi az is, ha hangyákkal találkozunk a hajtásokon. A kórokozók ellen rovarölő szerekkel lehet védekezni.