1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Amennyiben szőlőjén a következő tüneteket látja: a levél sárva csupán a levélerek és az erek menti levéllemez zöld akkor a szőlő a vashiány jeleit mutatja. Súlyosabb esetben a hajtások felkopaszodnak, majd a bogyóképződés is elmaradhat. Ezt nem feltétlenül a földben levő vashiány okozza, hanem a talaj túlzott mésztartalma, amely megakadályozhatja a vas felvételét a növény számára. Érdemes ilyen esetben talajvizsgálatot is végezni illetve lombtrágyával permetezni.<p> A szőlő sárgulásáról, klorózisáról további részleteket olvashat alábbi cikkeinkben:
Cserépben is lehet több évig levendulát nevelni, csak figyelni kell, hogy folyamatosan ifjítsa meg növényét. Vágja le az elnyílt virágait és tavasszal se sajnálja, metssze vissza növényét, amit a nyáron még nagyobb virágzással fog meghálálni.
A leander nagyon vízignyes növény, virágzása alatt tálkájában akár mindig állhat valamennyi víz. <p>Az őszi fagyok elől védett helyre kell menekíteni! Ezt megelőzőleg - a helykímélés érdekében - a növény hajtásait visszavághatjuk. A leander fácskákat, bokrokat fagymentes, lehetőleg hűvös (4-6 ˚C-os) helyiségben célszerű teleltetni. Előnyös, ha a helyiségben kapnak némi fényt, de elviselik a sötétet is. Télen csak annyira kell öntözni őket, hogy a földlabdájuk ne száradjon ki. Általános szabály: minél magasabb a tároló hőmérséklete, annál több vízre van a növényeknek szükségük! Metszés kora tavasszal vagy a teleltetés esőtt ajánlott. az átültetés ugyancsak kora tavasszal a kertbe való kihelyezés előtt a leghatásosabb. <p>Bövebben olvashat a leanderről a kapcsolódó cikkeinkben:
A Calcurea G (G=granulátum) egy műtrágyával kevert kétszikű gyomírtó. Nem kell feloldani csak a nedves gyepre egyenletesen kiszórni. <p>Bővebben olvashat a gyomirtásról alábbi cikkünkben:
A szentjánosbogárra egyáltalán nem jellemző tulajdonság, hogy körtét fogyasszon. A szentjánosbogár lárvája csigákkal táplálkozik, míg a kifejlett bogár már nem igazán eszik. Ezért nem tudom, hogy milyen bogarak tűnhettek fel kertjükben.