1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Laci! Nehéz kérdés, mert ha gomba, vagy baktérium (esetleg vírus) betegség lenne, akkor a leveleken is látszódna valamilyen elváltozás, sárgulás stb. Szerintem valami kártevő lesz, de javaslom, hogy rovarölő (Chess 50 WG) és gombaölő (Chanmpion) szert keverve egyszerre permetezze ki. Ismételje meg egy hét múlva.
Kedves Gyanó Józsefné! Ennek a növénynem nem nagyon van hazánkban betegsége, de mindig van kivétel! Szerintem valami gomba betegség lehet a baj. Permetezze le Ridomil nevű szerrel a fát!
Üdvözlöm! Annyira ideális minden körülmény, hogy nem értem, miért nem virágzik. Szerintem túl fiatal a növény - (ez esetben jövőre biztosan virágozni fog), más okot nem találok erre! Szerintem türelem és virágozni fog!
Ez sok mindentől függ: milyen fajtát vett? milyen növekedési fázisban vette? hova ültette? az igényeinek megfelelően gondozza-e?
Virága nyíláskor világos narancsszínű, szárítás után pedig vörös, vagy vörösesbarna lesz. A fészekből kicsipegetett virágszirmok belsejében lévő bibék (Carthami flos) adják a fűszert.Felhasználható részei:virágszirmok belsejében lévő bibék (Charthamus tinctorius flos)mag (Chartamus tinctorius semen) Betakarítás: A tűzvörös, nyelves virágokat kézzel kicsípik, július közepétől 3-4 naponként. A teljes virágzás után a szirmok ráhajolnak a fészekre, lángvörös színűek lesznek. Virágzási ideje 4-5 hét. Termése fehér színű kaszat, 5-8 mm hosszú, a mag 4-5 évig csirázóképes.Elsődleges feldolgozás: a virágszirmot azonnal szárítani kell, természetes szárítása vékony rétegben kiterítve vagy történhet. Sérülésre érzékeny.