1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Egyetlen titka van annak, hogy a követező évben is virágzásra késztessük növényünket: állandóan vizes legyen a földje, kimondottan hűvös helyen, jó megvilágítottságban álljon. A levelek száradását okozhatja vízhiány vagy a páraszegény levegő, ennek elkerülésére vegyük körbe a növényt nedves tőzeggel. Amennyiben a barna foltok nedvesek, és súlyos esetben összefolynak és elpusztítják az egész levelet, az utalhat gomba vagy baktérium jelenlétére. Ilyenkor a beteg levelek eltávolítása után használjunk Chinoin Fundazol 50 WP-t.
Úgy tűnik, Olvasónk valóban mindent negtett, hogy Hibiscusát virágzásra késztesse. Egyet azonban ne felejtsünk el, a növények sem érzik mindenütt egyformán jól magukat. Tegyünk kísérletet, és keressünk számára új helyet a lakásban. Az én növényem a 3. költöztetés és 2 év után hozott először virágot. Tehát ne csüggedjünk! <p>Igényeit tekintve fontos, hogy virágzáskor jó megvilágítást, sok vizet és tápanyagot kapjon, télen pedig hűvösebb környezetet (12-15 C˚) biztosítsunk számára.
A friss trágya kerti felhasználásra még nem alkalmas, mert sok el nem bomlott szerves anyagot tartalmaz, amely a talajéletet inkább hátráltatná, mint fokozná. Ezért a friss istállótrágyát kazlakba összerakva néhány hónapig érlelni kell. Az istállótrágya kiszórásának optimális időpontja az ősz. <p>Kötött talajon egyszerre 3-4 q istállótrágyát szórjunk ki 100 m2-enként, míg homokon ugyanerre a területre egyszerre 1,5-2 q is elegendő.
A magnólia (másnéven liliomfa) nem annyira a talaj ph értékére érzékeny, hanem inkább a talaj kötöttségére. Helyes lépés volt a tőzeges talajújítás, mivel ez a növény nagy vízigényű és ezt a vízigényt csak laza, humuszos talaj segítségével lehet biztosítani.<p> Mivel kényes növény, ezért csak szélvédett és meleg helyre szabad ültetni. A kezdvezőtlen helyet csak a késői virágzású fajok viselik el. Virágrügyei nagyon érzékenyek. A virágás elmaradásának oka véleményem szerint a helyben keresendő. Nagy vállalkozás, de talán érdemes lenne máshová ültetni a növényt.
A legfontosabb, hogy szobai hajtatásra alkalmas fajtákat válasszunk. Ültetőközegként hagymarostot vagy tőzeges földkeveréket használhatunk. Ültetéskor figyeljünk arra, hogy hogy kb. 1,2 cm legyen a távolság a föld felszíne és az ültetőedény felső pereme között. <p>A gyökereztetéshez a hajtatóedényt tegyük egy fekete műanyag zsákba, majd állítsuk a pincébe vagy a garázsba. A gyökerek kialakulásának időtartalma 9-15 hét 9-12 ˚C hőmérsékleten. <p>Amikor a hagymák csúcsán megjelenő hajtások elérik a 2,5 cm-es hosszúságot, tegyük át a hajtatóedényt egy hűvös szobába, ahol az ideális hőmérséklet 10 ˚C. Először árnyékos helyet válasszunk, majd néhány nap múlva már közelebb tehetjük az edényt az ablakhoz. <p>Amint megjelennek az első virágbimbók, tegyük növényünket a virágzásra kijelölt helyre. Fő szempontok: legyen világos, de nem napos, huzatmentes, az optimális hőmérséklet 18-20 ˚C. Ezek után már csak a virágnyílásra kell várnunk.