1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
A levélszél barnulás jellegzetesen a száraz levegő tünete, kavicságyon tartva jobb a ritkább öntözés, és jobb ha alulról szívja fel a vizet, így egyben párásabb is a levegő körülötte. Száraz levegőjű lakásban néha mindemellett nem árt megpermetezni lágy, langyos vízzel a lombozatot.Levélszél barnulást még a tápanyag, elsősorban a kálium hiány okoz. Kéthetente (jelen esetben egy-két alkalommal hetente) érdemes tápoldatozni, pl. virág foldüngerrel, vagy más, enyhén kálium túlsúlyos tápsóval, tápoldattal.
Tisztelt Harkainé Adrien! Igen, vissza lehet vágni a tervezett méretre és ezután a tuják főleg oldalirányba dúsulnak majd. A vastagabb ágak vágási felületét érdemes sebkezelővel lekezelni. A legjobb tavasszal elvégezni a munkát. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök
Tisztelt Kérdező! 1. A növények mesterséges megvilágításával kapcsolatban ajánlom figyelmébe a következő weboldalt: http://www.gazlap.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=100 Létezik kifjezetten növényvilágításra való ledes lámpa, itt egyet emeltem ki a sok közül a példa kedvéért: http://www.ledeslampa.hu/15W_LED_noveny_izzo 2. A mocsári ciprus megtisztított magját vetés előtt egy hétig langyos vízben kell áztatni. A vetés áprilisban a szabadba történik. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök
Kedves Ditti! Ez a leggyakoribb tárolási probléma. A betegség neve: lenticella foltosság, ez egy élettani betegség, általában a kalcium hiány okozza, mert a talajban nem volt megfelelően kötött kalcium, ez az egyoldalú trágyázásnak köszönhető, de a száraz években is ez egy ok lehet. KÉssel ki kell vágni a barna részeket és nyugodtan fogyasztható a gyümölcs, viszont figyelni kell folyamatosan az almákat, mert szépen lassan -a hűtés ellenére is- el rothadhatnak. Próbálják gyakran szellőztetni a helységet. Igazából ez a hiba nem az Önöké, hanem a termesztő nem megfelelő talaj-gazdálkodása valószínüleg.
Tisztelt Aribari! A lemosó permetezést túl alacsony nappali hőmérséklet mellett már nem érdemes elvégezni, mert a növényvédő szer hatásfoka ilyen alacsony hőmérsékleten minimális. Az ideális hőmérséklet erre a nappali 10-12 fok, fagymentes éjszakákkal. Tisztelettel: Mezős Balázs kertészmérnök, növényvédő szakmérnök Bővebben a szerekről és az őszi lemosásról itt olvashat: Ezek közül a lemosó permetszerek közül válogathatunk Mi legyen az utolsó őszi növényvédelmi kezelés? Sokat veszít, aki kihagyja az utolsó permetezést a gyümölcsösben