1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Kedves Sztibcsi! Valóban 10-15 méterre nő meg, keskenyebb, karcsú a korona rendszere, bár a bükkfa nem kicsi növény, ezt vegye figyelembe az ültetésekor! A kerítéstől legalább 2-3 méterre helyezze el.
Tisztelt Kertbarát! A levélen a leander sztemfiliumos, és a szeptoriás gombabetegsége látható. Védekezés Astra rézoxikloriddal, Topsin-M 70WDG-vel lehet lepermetezni a növényt. A betegleveleket permetezés előtt távolítsuk el. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu
Kedves Anita! A célra bármilyen moha megfelel. Szedjen a kertjében, vagy árnyékos erdőben. A labdába tehet macskaalmot, valóban talajjavító és tartja a nedvességet. Lehet a moha helyett zsákszövetet alkalmazni nyugodtan. Kétnaponta permetezze kézi permetezővel és hetente áztassa be a kokedamat. Minden második "fürdő" alkalmával tegyen tápoldatot a vízbe. Ennek a zsinóros stílusnak inkább a páfrányok, orchideák, pálmák, futó növények felelnek meg, de lehet fás szárú növényből is, de azok szobában nem maradnak meg, illetve télen nagyon macerás, mert a napsütésre azonnal fotoszintetizálni kezdenek és az átfagyott golyóból nem tud vizet nyerni és kiszárad. A földlabda méretét a gyökérzet mérete határozza meg. Az a lényeg, hogy a gyökérzet és a külső "héj" között azért legyen jó néhány cm, mert nehogy kiszáradjon.
Üdvözlöm! Azt hiszem jó a sorrend és a vegyszerek is! A Vegesolt csak rügyfakadás előtt ajánlom, tipikusan lemosó permetszer, olajos szer. Ezzel a tervvel nem lesz gond szerintem a megelőzés illetve kórokozó, kártevők írtásával!
Tisztelt Zitus! A paradicsom levelének a fonáka felé való kanalasodásának oka a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom lehet, ezenkívül lehet víruros (paradicsom magtalansága) és miokplazmás betegség (paradicsom sztolburja) A leveleken megjelenő fehér foltok a fitoftórás gombabetegség sporangiumtartó telepei lesznek. Védekezni csak fitoftóra ellen lehet permetezéssel Amistar, Rézoxiklorid, Dithane-M45 és Topas 100EC szerekkel. A virus, és a mikoplazma ellen a vektorok kiküszöbölésével és a kabócák permetezésével lehet. A betegnövényeket permetezzük, vagy távolítsuk el. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök www.aleonkert.hu