1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Tisztelt Meskó Gabriella! A virágzás elmaradása lehet az őszi csapadékhiány, és a késői fagy. A törzshöz közel eső levelek elszáradása sárgulása pedig egyértelműen a növény vízhiányára utal. A csapadék sajnos a télen és tavasszal, és most nyáronis egyenetlen eloszlású volt. Ezért voltak szárazabb időszakok, és a talajok kiszáradása miatt egyes növényeken a vízhiány jelei mutatkoznak. Érdemes lenne a fa tövét megkapálni, kitányérozni, és a kánikulai melegben rendszeresen öntözni a fát. Jó kertészkedést! Üdvözlettel: Mezős Balázs kertészmérnök növényvédő szakmérnök aleonkert.hu
Üdvözlöm! Igazából áprilistól ajánlott vetni, de szerintem megpróbálhatja, hátha ősszel lesz gyümölcs. Vesse 5-8 vm mélyen és fészkesen. Egy fészekbe 5-6 magot vessen!
Kedves Valcsi! A hokkaidó tök egy gyűjtőnév, ami a Hokkaidó szigetről való sütőtököket foglalja magában. A legismertebb a sötétnaracs, piros hokkaidó (Uchiki kuri). 8-10 hónapig eltartható, nagyon finom és a héjával együtt fogyasztható. Valóban nem szabad elsietni a szedését, ősszel javaslom és így tovább is eltartható. Ha a tökök felveszik a fajtára jellemző színt, akkor elvileg érettnek tekinthető, illetve leszedve is valamelyest utóérik. Héja keményebb, mint a kanadai sütőtöké, de a nagydobosinál azért könnyebben vágható. Kiváló krémleves készíthető belőle.
Üdvözlöm! A természetben a száraz időszakot így vészeli át, hogy a leveleit ledobja, azután kihajt. A túlöntözés szokott levélhullást okozni, de ha Ön ritkán öntözi, akkor ezt kizárhatjuk. Javaslom, hogy pár naponta permetezze állott vízzel, hogy egy kicsit a tavaszt imitálja, legalábbis a pára tekintetében, illetve nagyon fontos, hogy figyelje meg, hogy van-e valami talajlakó kártevő, pl.: drótféreg, vagy valamilyen lárva. Érdemes talajfertőtlenítőt tenni a cserépbe átültetéskor!
Kedves Gábor! Erre a célra nagyon kiváló választás lenne a vérszilva, ami a bordó leveleivel nagyon szépen mutat, tavasszal virágba borul és jól alakítható, metszhető. A másik tippem a korallberkenye lenne, ami a virágzás mellett szép bogyókat is hoz, amit ráadásul a madarak nagyon szeretnek, de lekvár is főzhető belőle.