1111. Fűszer a fűszerkertünkből
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Mindig jobb a saját... és valóban, ez igaz a fűszerekre is. A sikerélmény is "megízesíti" az ételeket, de a saját termesztésű fűszerek még inkább. Lássuk a videót!
Nagyon lényeges kérdés, hogy hogyan tartósítsuk a gyümölcsöket, zöldségeket? Ne dobálhatunk mindent a fagyasztóba, mert ott eláll egy darabig, hiszen több élelmiszer nagyon sokat veszít az élvezeti értékéből a fagyasztás után.
Könnyű elkészíteni és igazi ínyencség még azoknak is, akik amúgy nem lelkesednek a spenótért. Vagy a halért. így együtt azonban teljesen más. Valami ínyencség.
A padlizsán vagy tojásgyümölcs (Solanum melongena) név az arab badinjan szóból származik. Ritkábban törökparadicsom vagy kékparadicsom névvel is jelölik, de Erdélyben például vinete vagy vinetta néven ismert. Akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. A padlizsánból számtalan étel készül, leginkább a balkáni és mediterrán térségekben. Lássunk egyet!
A tök nem csupán a főzelékek és a saláták alkotóeleme, hanem a piték, torták, és sütemények egyik fantasztikus összetevője is. Süssünk tökös muffint!
Lehet próbálkozni a vadkesztenye nevelésével. A magokat télen vastag lombtakaró alatt kell teleltetni, majd tavasszal elvetni. Tápdús, laza talajon, és párás napos helyen talán néhány százalékuk kihajt.
Mivel a moniliát okozó gomba a beteg ágrészekben telel, azt kéne javasolnom, hogy távolítsa el a beteg ágrészeket. Ez nagyarányú fertőzésnél szinte lehetetlen. Következő évben a lemosó permetezésen túl, a meggy virágzásakor kell permetezni, s reménykedni, hogy túlélje a fertőzést! <p>Bővebben az alábbi cikkben:
A birs valóban önmeddő gyümölcsfaj, ezért érdemes 2-3 fajtát együtt telepíteni. Figyelni kell, arra, hogy azonos virágzási csoportba tartozó fajtákat ültessünk, ilyenkor lesz hatékony a megporzás. A teljes termőkort az 5-6. évben érik el a fák. <p>Korán virágzó fajták: Bereczki bőtermő, Mezőtúri<p>Középidejű: Portugál, Leszkovácka<p>Középkései: Angersi, Champion<p>Kései: Konstantinápolyi, Perbál
A bazsalikomot - hasonlóan a többi fűszernövényhez - érdemes teljes virágzásban szüretelni, majd száraz helyre fellógatva megszárítani és egészben vagy lemorzsolva télire eltehető. Másik módszer, ha a növény leveleit lefagyasztja. Bővebben a következő cikkekben olvashat.
Sajnos nagy mennyiségű cserebogárpajor esetén elég nehézkes a természetbarát megoldás. Ha ásás közben a felbukkanó pajorokat elpusztítja az is megoldás (nálunk a kutya is megeszik), de ennyire fertőzött talajnál érdemes talajfertőtlenítést végezni. Ha a pajorok még most is a talaj felső részében vannak akkor még most is ki lehet szórni a fertőtlenítő szert, de ha már mélyebbre másztak telelni, akkor már csak tavasszal ajánlom a kezelést. Bővebben itt olvashat a pajorokról: Hogyan védekezhetünk a talajlakó pajorok, drótférgek ellen? Pajor, a láthatatlan kerti munkás Megszabadultunk a talajlakó kártevőktől ezután a fagyos tél után? Érdekességként pedig itt van néhány egyéb védett bogár, melynek pajor alakja előfordulhat a kertben, komposztban vagy öreg, korhadt fák törzsében: Gigantikus pajor, láttál már ekkorát?