1511. A hiúságot vagy a szerencsét szimbolizálja a nárcisz?
A nárcisz többféle szimbólumot hordoz. Nyugaton egocentrizmust, önzést, hiúságot jelent, míg Kínában a virág a gazdagság és a szerencse szimbóluma.
A nárcisz többféle szimbólumot hordoz. Nyugaton egocentrizmust, önzést, hiúságot jelent, míg Kínában a virág a gazdagság és a szerencse szimbóluma.
A tárkony (Artemisia dracunculus L. - Asteraceae) kellemes fűszeres illata és zamata miatt a középkortól kezdve közkedvelt fűszernövény. Illóolajának összetétele hasonló az ánizséhoz, de nem olyan édes. Virágzáskor gyűjtött föld feletti részeit megszárítva porrá őrlik és levesek, mártások, saláták ízesítésére használják. Erdélyben, de Franciaországban is a sült húsok egyik alapvető fűszere.
Az édesköményt (Foeniculum vulgare) már az ókorban ismerték és használták. Íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Magjait levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik, és a káposztasalátához adják. A fehér üröm és az ánizs mellett az abszint fő ízesítő anyaga! Mi most rizshez kínáljuk!
A kemény sajtok közül a legkedveltebb az ementáli. Már a benne lévő lyukak miatt is gyermekkorunk kedvence. Az előállítása során, a sajt érésekor jelentős gázképződés zajlik a sajt belsejében, ettől alakulnak ki a hatalmas lyukak. Nos, most ementáli sajtból készült, gyorsan elkészíthető, és garantáltan nagyon finom felfújt receptjét ajánljuk!
A lúgosító ételek a reneszánszukat élik mostanában. Nem diétás megfontolásból, de annak is beillő levesfinomságot ajánlunk a levesek, és a zöldségek kedvelőinek.
Kedves Pápai Andrásné! Szerintem az moha, legfőképpen, ha esetleg árnyékos helyen van. Saját tapasztalataim szerint a Damisol vas, öntözőkannában kijuttatva a legjobb! Olcsó és eltűnteti a mohát. A kellően higított vasat egyszerűen rá kell öntözni a mohás részre.
Üdvözlöm! Ha az egynyári porcsinra gondolt (Portulaca grandiflora), akkor nagyobb kertészetekben meg tudja venni a palántát, illetve vetni tud magot, ami nagyon könnyen kikel és könnyen gondozható. Én a Fitolandban láttam! Az Omega 3 tartalom miatt én a lenmagot ajánlom, egy zacskó egész és egy zacskó darált magot keverve napi 1-2 evőkanállal kell enni, étkezés közben, vagy után! Nekem bevállt.
Általában a gyümölcsfákat mind tavasszal, mind ősszel elültethetjük, nem lehet azt mondani, hogy az egyik jobb, mint a másik. A lényeg, hogy tavasszal, még a rügyek megjelenése előtt, míg ősszel a levelek elhullását követően kell elültetni a gyümölcsfákat. Az ültetéskori vízfürdő mindkét esetben kötelező. Ültetéskor, és utána is, a talajt tömöríteni kell, ha üreges marad a föld a csemete körül, akkor az a növény gyors elpusztulását okozhatja. A gödör legyen kb. 70-80 cm mély, átmérője pedig a gyökérrész kétszerese. A földet meg is trágyázhatja, komposztált talajt is tehet a csemete köré.
Kedves Anikó! Ez a növény trópusi meleg és párás helyről származik, Ázsiából. Az a javaslatom, hogy emelje a hőmérsékletet, legalább 20 °C-ra, télen heti egyszer öntözze, és világos helyen legyen, de ne érje közvetlen napfény. A kép alapján tartási hiba miatt hullik, és nem valami kórokozó miatt. Minden nap szereti, ha kicsit állott vízzel megspriccelik. Havonta egyszer lehet neki adni tápoldatot, tavasztól, hetente. A huzattól óvni kell.
A diófa metszése valamennyire eltér a többi gyümölcsfától, mivel nem szabad tavasszal metszeni. A lehető legjobb időpont a metszésre augusztus vége, szeptember eleje. Ennek az az oka, hogy tavasszal a diófa nagyon nedvedzik a nagy gyökérnyomás következtében. Ha ilyenkor metszenénk meg, akkor túl nagy sebet ejtenénk rajta, és a rengeteg nedvességvesztés miatt a fa belepusztulhat. A kifolyó nedv akadályozza a seb gyógyulását, így az nem képes begyógyulni. Ősszel a nedvkeringés már kevésbé intenzív, ezért a fán okozott sebhelyeknek van idejük begyógyulni a téli hideg beálltáig.