Készítsünk tárkonyecetet!
A tárkony (Artemisia dracunculus L. - Asteraceae) kellemes fűszeres illata és zamata miatt a középkortól kezdve közkedvelt fűszernövény. Illóolajának összetétele hasonló az ánizséhoz, de nem olyan édes. Virágzáskor gyűjtött föld feletti részeit megszárítva porrá őrlik és levesek, mártások, saláták ízesítésére használják. Erdélyben, de Franciaországban is a sült húsok egyik alapvető fűszere.

Tárkonyecet készítése házilag

 

Nagyobb üzletekben, dísznövény kereskedésekben már mindenütt kapható tárkony. Ha nem akarjuk otthon nevelgetni, olyan növényt keressünk, amelynek legalább egy ága 20 cm hosszúságú, ez elég lesz egy liter ecethez.

 

 

tárkony-gyógynövény

 

 

A folyóvíz alatt alaposan megmosott friss tárkonyszálat tegyük literes borosüvegbe (legjobb a sötét színű, nem műanyagból készült palack). Öntsük fel az üzletekben ugyancsak kapható 10%-os, úgynevezett bioecettel. (Korlátlan ideig eláll, mint a hagyományos, vegyi úton erjesztett ecetsav.) Szobahőmérsékleten egy hónapig érleljük, ekkorra éri el valódi jó ízét. Más ecetekhez hasonlóan ezt sem kell hűtőben tárolni. A tárkonyecet különösen jó savanykás ételek, például bableves, főzelékek ízesítésére, de természetesen használhatjuk salátákhoz is.

Megosztás

Hozzászólások

Édenkertész válaszol

Tujáim alul, bentről kifelé haladva elkezdtek sárgulni. . .

Sajnos a tujáknak az utóbbi években egyre több kártevője és kórokozója van, amelyek megjelenése tipikusan az élettanilag hátrányos helyzetű növényállományban fokozott.

Részletek »

Eseménynaptár

Szaknévsori ajánló profi kiváló ügyfeleink közül Regisztráljon Ön is

1172 Budapest, Szikra u. 1.
6300 Kalocsa, Malom u. 27.
1021 Budapest, Budakeszi út 95.
7763 Egerág, Kertész dűlő 595.