1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Az oregoni hamisciprus (Chamaecyparis lawsoniana) Ellwodii fajtája rendkívül igényes fajta: páraigényes, nem jól bírja a nyári hőséget és a téli nagy fagyokat. Általában nem betegség vagy kártevő károsítja, hanem a környezeti feltételeket, a szennyezett levegőt nem bírja. A kivágott elszáradt részek kedvezőtlen körülmények között valóban nem nagyon pótlódnak, ezért érdemes a klímánkat jobban bíró oszlopos fajtát ültetni, mint pl,a borókák közül a közönséges boróka (Juniperus communis ´Bakony´ nevű hazai nemesítésű fajtáját, vagy ´Stricta´ nevű, tömött, keskeny oszlopú fajtáját. Hasonlóan ellenálló a virgíniai boróka (Juniperus virginiana) ´Springbank´ vagy ´Blue Heaven´ kékes-ezüstös fajtái.
A Rossioglossumok mérsékeltházi orchideák. Ez a hibrid a williamsianum, valamint grande keresztezése. Jól virágzó fajta, évente kétszer is hajlamos akár az öreg bulbából is újra virágozni. Szobában könnyen tartható, rendszeres esővizes tápanyagutánpótlást igényel, heti egyszeri bőséges öntözés mellett. Közepes a fényigenye, télen tartható akár hűvösebb helyen is.
Bár a bonsaiként nevelt fák nagy része nem sóérzékeny, legjobb az esővíz, ha van mód az összegyűjtésre. Ha nincsen, érdemes állott, forralt csapvízzel öntözni. Különböző költségigényes vízkezelési módok léteznek, úgymint reverzozmózis berendezés vagy ioncserés gyantás oszlopok. Az ásványvízzel való öntözés nem javasolt.
A leírás alapján a szilvafán a bábaszilva, más néven a táskásodás jelent meg: a gyümölcsök az egészséges gyümölcsnél nagyobbak, deformáltak, ráncos felületűek, zöldek, később megbarnulnak. Az ilyen szilváknak nincs kőmagja! Lehullanak vagy a fán száradnak meg és terjesztik a betegségeket, főleg a házikertekben. A beteg gyümölcsöket meg kell semmisíteni és a fákat lombhullás után meg kell permetezni réztartalmú gombaölő szerrel, amelyek közül a legismertebb a bordói lé.
A Miltoniát - ha kellően fejlett, azaz elegendően nagy tő - tőosztással lehet szaporítani. A dudor a tövénél egy ún. álhagyma, azaz bulba, amely nedvesség és tápanyag raktározására szolgál. További kérdésekkel forduljon bizalommal speciális orchidea kertészetünkhöz a 06 30 948 3695-ös számon.