1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
A kihajtott rész az alany, amely a jelek szerint idegen megporzó, és amiatt potyog le a gyümölcse, mert nincs megfelelő porzója. Érdemes lenne beoltani, beszemezni egy másik fajtával, vagy legalább más fajtájú virágos gallyakat tenni a koronába, hogy a méhek könnyen megtalálják. Legegyszerűbb a szemzés, melyhez tavasszal erősen vissza kell vágni a kiválasztott vázágakat, és augusztusban beszemezni a lent kihajtott új hajtásokat.
A képen látható levélelhalások, amennyiben a növény gyökérzete egészséges, korábbi tartási hibára vezethető vissza. Télen leggyakrabban a szoba szellőztetésénél fellépő hideg levegő(huzat) okozhatja az akkor még fiatal zsenge levelek károsodását. Az elhalt levelekkel már sok tennivaló nincs: az elpusztult felületet éles ollóval vágja le, kevésbé lesz feltűnő a későbbiekben.
Ezek a hajtások biztosan nem erednek meg, ahhoz vastagabb, erősebb hajtások szükségesek! Ha kitelepitésnél 1-2 hétig nem kap napot, akkor hozzáedződik a tűző naphoz is.
Sötét helyen igazábl egyik szobanövény sem fog szépen fejlődni. Vannak, amelyek jobban bírják a fényszegény állapotot, de ők sem lesznek egy idő után mutatósak. az alábbi növények közül válogathat: - kukoricalevél (Aspidistra) - rákvirág (Aglaonema) - anyósnyelv (Sansevieria) - filodendron (Philodendron scandens) - szobai futóka (Scindapsus) (de világos foltjai elhalványulnak)
Kaktuszoknál gyakori jelenség, hogy a töve parásodik, megbarnul, úgy néz ki mintha kezdene fásodni. A barna színnek ez is lehet egyik, következményekkel nem járó, természetes oka. A kép alapján nem lehet eldönteni, hogy a folt rothadás-e, ha igen, akkor ott nedves, bomló, lágy résznek kell lennie. Amennyiben ilyet tapasztal, akkor a növény megmentésének egyetlen módja, ha a barna rész fölött kb. 3 cm-rel levágja az egészségesnek látszó részt, ha még itt is rothadó, barnás foltot észlel, akkor addig folytassa a vágást, amíg teljesen egészséges metszési felületet kap. Ha eddig eljut, akkor szárítsa be az egészséges metszési felületet, majd dugványként meggyökereztetheti. Ajánlom figyelmébe a Debreceni Pozsgástár című képes magazint, amelyben talál cikkeket a kaktuszok betegségeiről és az ellenük való védekezésről is. Hogyan készítsük fel a kaktuszokat a télre? A kaktuszokról - praktikus tanácsok Kaktuszok havi munkanaptára - november, december