1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Látatlanban "fotó nélkül" gomba és (vagy) baktérium lehet a bűnös. Felszívódó gomba és baktériumölő szerrel kell permetezni 1 alkalommal majd 1 hét múlva ismételni.
Az ilyen hibiszkuszokat általában dugványozzák és egy főhajtást meghagyva az oldalhajtásokat eltávolítva kis fának nevelik őket. Felesleges ennél a növénynél oltással bajlódni!
Az Actara 25 WG rovarölő szer élelmezésügyi várakozási ideje alma, körte esetében 28 nap, őszibarack, cseresznye, meggy, szilva, szőlő alkalmazásánál 14 nap az engedélyokiratban meghatározott töménység esetén. Ezek az idők ahhoz szükségesek, hogy a szer hatóanyaga olyan mértékben lebomoljon, hogy az emberi szervezetre ne legyen káros. A szerek lebomlását, a lebomlás dinamikáját erre a munkára specializálódott laboratóriumban vizsgálják és ellenőrzik. Az adatok nem nyilvánosak. A tízszeres dózis nem jelenti azt, hogy tízszer olyan hosszú a lebomlási idő, de biztos, hogy sokkal hosszabb, mint az előírásszerű felhasználásnál. Ezért a meggy, cseresznye, ribizli, kajszibarack, őszibarack esetében semmiképpen nem fogyaszthatók a gyümölcsök idén. Ha az alma és körte téli fajta, a szilva is csak szeptemberben érő, a szeptemberi, októberi szüretig a szer lebomlása valószínű, megtörténik. A gyümölcsfák idei növényvédelmi kezelését a szokásos szerint folytathatja, de alaposabb körültekintéssel! A szerek kimérése előtt ajánlom, hogy írja le a kiszámolt dózist papírra, és azt a biztonság kedvéért ellenőrízze. Segítséget ad az Actara csomagolásán olvasható javasolt dózis táblázata, mely a rovarölő szer házikerti alkalmazásához megadja 10 liter vizben feloldandó szer mennyiségét gr-ban.
Közepes víz és fényigénye van, viszont magas tápanyag igényű növény. Elképzelhető, hogy túl lett locsolva, vagy ráférne egy kis tápoldatozás.
Gyógynövényként több hársfaj virágát is gyűjthetjük: ezek a kislevelű hárs (Tilia cordata), a közönséges hárs (Tilia x vulgaris) és a nagylevelű hárs (Tilia plathyphyllos). A hazánkban is honos és gyakran ültetett ezüst hárs (Tilia tomentosa) virágja nem alkalmas drognak. A virágokat a murvalevelekkel együtt szedjük, száraz, napos időben, a virágnyílás kezdetén. Ne gyűjtsünk forgalmas utak mellől vagy ipartelepek környékén. Szárítás előtt a növény más részeit (leveleket, hajtást) válogassuk ki, majd 6-8 cm vastagon terítve, huzatos, árnyékos helyen, gyakori forgatással szárítsuk ki. Csak a teljesen száraz virágdrogot tegyük el télire kartondobozba, textilzsákba vagy üvegbe; a fém tárolóedényeket kerüljük. Bővebben olvashat a különböző hársfa fajokról az alábbi cikkben: