1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Az átültetésre jó esélyek vannak. Ha rendszeresen öntözött volt a terület, abban az esetben biztos hogy a növény gyökérzónája nincs túl mélyen. Érdemes kb. 50-60 cm-es földlabdával, egyenletes körben kiszedve kiemelni a növényt és így átültetni új helyére. Ha megtörtént az átültetés, úgy az utógondozást 2-3 hétig intenzív öntözéssel, majd ennek lassankénti csökkentésével segítsük elő a friss gyökérképződést. Az átültetés során keverjünk az ültetőgödör földjéhez tőzeget, valamint hosszú hatástartamú -pl. Scotts - műtrágyát is.
A Gönci és a Pannónia öntermékeny, a Budapest-nek jót tesz az idegen megporzás, amit a másik két fajta meg fog tenni. A szőlőnél használt szerek nem ártanak a kajszinak. Valami más baj lehet. A Budapest egyébként érzékeny a rákosodásra, de az a betegség nem így kezdődik. Viszont lehet verticilliumos fertőzés, ami legalább annyira veszélyes, és igazán nem is tudunk védekezni ellene. Remélem tévedek.
Védekezhetünk ellene a pocokjáratok betemetésével, csapdázással, a ragadozómadarak odacsalogatásával, T alakú lesőfák kihelyezésével. Bővebben az alábbi cikkben olvashatsz a mezei pockokról.
Egy módon lehet csak a növényt tönkretenni: ha túl gyakran öntözik, annyira, hogy a cserép alatti tálkában megáll a víz. Elegendő csupán akkor meglocsolni, ha a felső néhány centiméter föld teljesen száraz. Lakásban legyen világos helyen, akár napos ablak elé is kerülhet. Tavasztól őszig kint a kertben, laza lombú fa alatt is jól érzi magát. Már csak azért is célszerű nyáron a szabadban tartani, mert a télen rátelepedő kártevőket (pajzstetveket, üvegházi molylepkéket) a katicabogarak leeszik, és ezáltal megtisztul a növény. Ha egész évben lakásban van, időnként zuhanyrózsával át kell öblíteni a leveleit, hogy a portól és esetleges kártevőktől megszabaduljon a növény. Átültetni csupán akkor kell, amikor a palack és a cserép fala között már csak keskeny földcsík látszik. Tápoldatozni nem kell, de a földjét célszerű minden tavasszal felújítani: a felső réteget óvatosan le kell szedni, úgy, hogy a földfelszínhez közeli vékony gyökerek ne sérüljenek. Helyére kerüljön dús kerti föld néhány ujjnyi vastagon, de a palacktörzset nem szabad földdel betemetni, a fele álljon ki a cserépből!
Kertben termesztett hibiszkusz alkalmas tea készítésére. De a gyógynövényszaküzletekben, vagy gyógyszertárakban kapható hibiszkusz teát javasolnám teljes biztossánggal:) Forró vízbe 2-3 dl-ként egy kávéskanálnyi teát kell tenni, majd 2 percig tovább forralni. Ezután leszűrni és hagyni, hogy lehüljön. Tudta, hogy kiváló immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatása van? Fogyasszon naponta belőle.