1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Kedves József! Véleményem szerint könnyen elképzelhető, hogy a diófa gyökere nyomta meg a falat, ill. az épület alapját... javítás után feltételezhető, hogy nem ismétlődik meg az eset, de nem garantálható. Ha még friss a repedés várjon egy kicsit, hogy nagyobb lesz-e, vagy tovább reped-e... ha igen, akkor még dolgozik alatta a gyökér... ha már egy jó ideje nem reped tovább, akkor érdemes kijavítani az épület hibáját.
Az akácfát is ugyanúgy kell kezelni átültetéskor,mint a gyümölcsfákat. Átültetéskor, a földből kivett fa gyökérzete megsérül, kisebb, rövidebb lesz, mint korábban. A begyökeresedés elősegítése érdekében ajánlott az átültetendő növény lombját visszametszeni: kisebb lomb fenntartásához a csökkent funkciójú gyökérzet is elegendő.
A részben kifejlődött szedertermések egyenetlenül értek be, a még piros színű részeit valamilyen szívó szájszervű kártevő szívogatta korábban, valószínű poloska. Az összeaszalódott termésen(2.kép) egyértelműen látszik a Botrítis cinerea gomba szürke "penész"bevonata. A szeder tő jó erőben van, feltételezhetően rendszeresen öntözik, hiszen az idei nyárban öntözés nélkül a szeder nem is tudta kinevelni terméseit. A szeder termései körül a ráboruló hajtásokat érdemes elhúzni vagy levágni, hogy a gyümölcsök körül járjon a levegő. Az öntözést ne este végezzék, hanem reggel, és a szeder lombját ne érje víz, mert a gomba csak vizes körülmények között tud súlyos kárt okozni.
Az ültetés legjobb időpontja a tavasz, amikor az idő már felmelegedett! A kiültetett gyökeres vesszőket vagy sarjakat arasznyi magasságban kell visszametszeni. A fügebokrot ősszel mindenképp takarni kell, mert különben hajtásai elfagynak és ha a tövéből tavasszal új hajtások fejlődnek is, azok termést nem hoznak. Csak akkor kezdjük meg, amikor a lomb teljesen lehullott. Fokozatosan takarjunk: először csak ágakkal, szalmával vegyük körül az összekötözött vesszőket, azután, amikor a hideg fokozódik, hajtsuk le a vesszőkötegeket és takarjuk be földdel.
Kedves Sára! Sajnos a képeket nem tudom megfelelő minőségben kinagyítani, de valamiféle gombásodásra gyanakszom. Javaslom, hogy egy nagyobb kertészetbe vásároljon gyep gombásodása ellen permetezőszert és - ha teheti - vigye magával a fotókat is!