1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Megmenthető! Télen 15-18°C-on olyan ablakban érdemes teleltetni, ahol kapja a radiátortól a felszálló meleget. Ekkorra vissza lehet metszeni, s csak nagyon mérsékelten szabad öntözni, de a földjét nem szabad kiszárítani (havi 2-3 öntözés elegendő). Átültetése márciusban vagy áprilisban esedékes, 1-3 évente, humuszos, finom földkeverékbe, amely tartalmaz lombföldet, komposztot és tőzeget, az idősebb növények valamivel "nehezebb" földet is kaphatnak. Szaporítása fejdugvánnyal lehetséges, talpmelegen, 25 fokos földben, gyökereztető hormonnal.
A növények korának előrehaladtával sajnos természetes folyamat, hogy alulról elsárgulnak a leveleik (talán erre gondoltál, mikor virágot írtál). A sárgulást sietteti a kevés fény, kevés - tvagyúl sok - tápanyag, szárazság - azaz a nem megfelelő tartási körülmények. A szaporításra inkább a tavaszi-kora nyári időpont a megfelelő, télen a növények nyugalomban vannak. Az alulról sárguló hajtás is megfiatalítható hajtásdugványozással, de természetesen ezt is majd csak tavasszal ajánlatos végezni.
Örökzöld sugárarália (Schefflera arboricola) A sugárarália kedvelt szobanövény, viszonylag könnyen tartható, csak a téli hónapokban kell jobban figyelnünk rá ugyanis a meleg, száraz szobahőmérsékleten gyakran ledobálja leveleit, ez ellen vagy párásítással vagy a szobahőmérséklet csökkentésével (16-18°C) védekezhetünk. A képen látható száradást elsőre azt gondolnánk, hogy a szárazság okozza, de érdekes módon a túlöntözés is hasonló tüneteket okoz. Télen a heti háromszori öntözés kicsit soknak tűnik, valószínű hogy ez okozza a bajt. Csak akkor locsolja újra szobahőmérsékletű vízzel, ha a talaj csaknem kiszáradt.
A Chamaedorea elegans esetében is ritkán megfigyelhető, hogy sarjakat fejleszt, de a boltban vásárolt növény esetében -hogy vonzóbb megjelenésű legyen- több magot vetnek egy cserépbe. Megfelelő körülmények között tartva viszonylag gyorsan, néhány éven belül virágzik, viszont kétlaki növény, a porzós és termős virágok más-más növényen nyílnak. Tehát a magok kifejlődéséhez arra van szükség, hogy egyszerre virágozzon a hím és női ivarú növényünk, és persze egy apró ecsettel nem árt besegíteni a természetnek.
Szaporításra legalkalmasabb időpont a tavasz, amikor a hajtási periódushoz megfelelő fényviszonyok is társulnak. Az ivartalan szaporítási módok közül alkalmazhatja a légbujtást, vastagabb ágrészek leválasztásához.(Az édenkert oldalain megtalálhatja a leírását!) Fiatal hajtások leválasztása után vízben gyökereztetve is hozzájuthatunk új növényhez. Sok sikert Katona Ervin