1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Sajnos citromnád nevű növényt nem ismerek, de ha a latin nevét is meg tudná írni, akkor könnyebben beazonosíthatnánk a növényét.
A tölcsérjázmin vagy meténggyökér (Mandevilla) Amerika trópusi részeiről származik, tehát meleget, világos helyet és bő csapadékot kíván - ezt nyáron a szabadban könnyen meg is tudjuk neki adni. Télen viszont védett helyet kell számára keresnünk, de mivel a kellő páratartalmat a lakásban ritkán tudunk biztosítani, jobb ha télire hűvös - 10-15 fok közötti helyen tartjuk, ritkábban, de locsoljuk. A leveleinek hullatása is a meleg, szobai levegő az okozója. Az ellentmondó tanácsoknak is valószínű az "eltérő" téli-nyári tartás az oka.
A talajban élő élősködőktől a legegyszerűbben a talaj cseréjével lehet megszabadulni. A meglévő talajt a beültetés (felhasználás) előtt a talajt 100 °C körüli gőzben 30-40 pereces kezeléssel mentesíteni lehet a kártevőktől. A kezelés háztartási sütőben is elvégezhető. Remélhetőleg megtérül a sok ráfordított energia és túléli a fikusz a kezelést.
A növény a Paphiopedilumok nemzetségéhez tartozik(valószínű egy nagyvirágu hibrid),amely elvirágzása után hozott uj sarjnövény felnőtté válásakor (időtartama kb.9 hónap) fog újból virágozni .nem ragaszkodik az átlátszó cseréphez.hőmérsékleti igénye:15-25 fok.Nem pára és fényigényes,nem szereti ha a levelei vizesek.
1. Mammillaria sp., 2. Mammillaria elongata, 3. Pachycereus pringlei (?) Ficzere Miklós