1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Ha a kártevők nem szaporodtak el túlságosan, gyakran elegendő egyszerűen vízbe folytani a levéltetveket úgy, hogy az egész növényt egy vödör langyos vízbe merítjük. Ez a módszer természetesen nem alkalmazható frissen átültetett vagy nagy méretű növények esetében. A leggyakoribb, érintkezés útján ható, gyorsan lebomló hatóanyagok: a természetben előforduló rotenon (a Derris-gyökérben), a nikotin (mérgező), a pirétrum (nagyon biztonságos) és a szintetikus malation (5 napig tart, a varjúhájra, páfrányokra, gerberákra, orchideákra és píleákra mérgező). A szintetikus piretroidok közé tartozik a biorezmetrin (nagyon biztonságos), és a rezmetrin (nagyon biztonságos). A tartós, érintkezéssel ható anyagok a következők: diazinon (gyökértetvek ellen hasznos, a talajt kell vele öntözni, 2 hétig hat, páfrányokra ne alkalmazzuk), fenitrotion (2 hétig tart), HCH (más néven BHC, gamma-BHC, lindán; konyhakerti növényeknél mérgező hatása miatt ne alkalmazzuk), a szintetikus pirétrum permetrin (akár 3 hétig is tart), a levéltetvek ellen kifejlesztett pirimikarb (2 hétig tart, a legtöbb dísznövényre jó, mivel a növényekre ritkán mérgező), pirimifosz-metil (1 hétig tart). Legjobb valamennyi kezelést a szabadban, enyhe, szélmentes időben végrehajtani. A növényt ne tegye ki közvetlen napfényre, amíg levele meg nem száradt. A kezelést végezheti ablakpárkányon vagy egy könnyen tisztítható mosogatóban is.
A két szélső magyarul dögkaktusz, szebb nevük a selyemkó. A virágjuk szép, de büdös. A középső egy broméliaféle. Mindhármat tartsa 15-20C°-on. Ritkán öntözze. Ficzere Miklós
A félfás dugványt tehetjük vízbe, perlitbe, homokba vagy földbe. A dugvány vágása mindig a fásan erezett szárrésznél történjen úgy, hogy az íz alatt maradjon néhány cm szár, az első levelet vágjuk le és a következőket egy gumigyűrűvel fogassuk össze - így kisebb a párologtatás. A kb. 5-8 leveles dugványt földbe vagy más szaporító közegbe téve tartsuk a talajt nedvesen, de ne öntözzük túl, a hőmérséklet legyen állandó, legalább 20-22 fokos. Ha vízben próbálkozunk, akkor a vizet érdemes időnként kicserélni, egy kevés tápanyaggal dúsítani. Van még egy módszer: a félfás résznél földlabdát erősítünk a szárra oldalt kivágott tejfölös vagy más pohárral, esetleg nylon zacskóval. A föld fogja körbe az ízt - itt gyökeresedik majd a leendő új növényünk - tartsuk mindig nedvesen a kis földlabdát, a növényt eredeti helyén hagyjuk. Ezzel a módszerrel nem választjuk el drasztikusan a dugványt, az anyatő táplálásának biztonságában gyökerezhet, amint a gyökér átszőtte a földet leválasztjuk és külön ültetjük új növényünket.
A növények fejlődéséhez nélkülözhetetlen a fény, árnyékos helyen csak a strapabíróbb növények bírják ki, de mivel nem optimális hely a számukra sem, virágot ritkán hoznak. A fent említett két növényt nem ajánlom ilyen helyre. Viszonylag jól bírják az árnyékos helyet a következő növények: Kukoricalevél - Aspidistra; Szobai futóka - Epipremnum; a dracénák, illetve a nemrég divatossá vált Zamoiculcas.
A nyírfák tartása könnyű. Bár jól bírják a megpróbáltatásokat, sekélyen elhelyezkedő gyökerei nem kedvelik a szárazságot. Kertbe csak akkor tarthatjuk, ha hűvös, nedves, árnyékos talajú helyet tudunk biztosítani számukra. Lombozat viszont napfényt igényel. A kert keleti-északkeleti részén van jó helye, ahol nem kap délutáni napot. Csak olyan helyre ültessük, ahol nincsenek fölötte vezetékek, hiszen hamar eléri őket. A kissé savanyú (pH 5.0 - 6.5) talajt kedveli. A talaj legyen nedves, de jó vízvezetésű. A nedvesség megtartását mulcsozással segíthetjük. A mulcs lehet nyesedék vagy levélkomposzt. Valószínűleg a talajt nem kedveli annyira.