1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
A fenyőfélék nem őshonos fajok, nem kedvelik a hazai éghajlatot: a szélsőséges hőmérsékletű évszakokat, a száraz, forró nyarakat, a rendszeres alacsony páratartalmú levegőt, meszes talajokat. Csak rendszeres öntözés biztosítása mellett érdemes a tervvel foglalkozni. Próbálja meg megfogalmazni az elképzelt fa tulajdonságait: kifejlett fa mérete méterben (magasság, szélesség), növekedés erélye, rövid vagy hosszú tűs legyen a levele, a levelei sötétzöldek vagy hamvasak legyenek, fagytűrése, stb. Ezek után díszfaiskolai lerakatokban vagy weboldalaikon érdemes nézelődni, tájékozódni.
A leírás alapján arra gondolok, hogy hirtelen jelentkeztek a tünetek, tehát valamilyen negatív környezeti hatás érhette - hideg huzat vagy közeli, túl meleg radiátor, esetleg valamilyen kártevő-kórokozó, amelynek nyomait a levelek fonákján kell keresni... A hibiszkusz jobban szeret 20°C fok alatti, világos helyiségben telelni, majd tavasszal a szabadba állítani. Az addig esetleg felkopaszodott hajtásokat nyugodtan messe vissza, ettől csak dúsabb lesz növénye.
A hervadásnak több oka is lehet. A növény vagy természetes elvirágzásban van,túl meleg van, szállítás közben megfázott, bár ez utóbbi esetben rendszertelenül hullatná a virágokat. Igen jól fogta fel, a virágszárnak sem szükséges a víz, bár ha túl meleg van a lakásban (18 fok felett)akkor nedvesíteni kell a közeget de éppen csak egy kicsit. Pihenő,virágzó növényt felesleges tápozni arra ott a fejlődési időszak. üdv
Igen, egyértelműen a meleg szoba okozza a levélhullást. A mirtusz télen 5-10°C közötti világos helyet igényel. A földjét tartsuk nedvesen, de a pangó vizet kerüljük. Kora tavasszal ismét a szabadba állítható, a felkopaszodott részeket metszéssel alakíthatjuk.
Kép és bővebb leírás nélkül sajnos nem tudok segíteni, hiszen a növények szinte bármely környezeti tényező megváltozására sárguló-barnuló levelekkel reagálnak. Ha hirtelen jelentkeztek a tünetek, akkor lehet, hogy megfázott amíg Önhöz került, huzatot kapott, az ablaküveggel érintkezve hideghatás érte, de túlöntözés, szárazság, alacsony páratartalom, túl sok tápanyag is okozhat barna foltokat. Ki kellene deríteni, hogy melyik ok lehet a ludas, majd megszüntetni azt.