1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
A rügypattanás előtti rezes lemosó permetezés nagyon fontos. A gyümölcshullás leggyakoribb oka, legalábbis a kertjeinkben a gyümölcsök molyossága ("kukacossága"). A molyok által károsított gyümölcsök egyfajta kényszerérésen esnek át és spontán lehullásuk jóval (akár hetekkel is) megelőzheti egészséges társaikét. Ha a félbevágott hullott gyümölcsök többségének belseljében rágcsálékkal és ürülékkel szennyezett járatok vannak, akkor ez a gond. A megelőző védekezést a virágzás végével induló programszerű (2-3-szor ismételt) rovarölős permetezési programmal lehet megtenni, 2-3 hetes permetezési fordulókkal. Virágzáskor a méhek védelme érdekében mindenképp a méhekre teljesen veszélytelen Calypso 480 SC (II. forgalmi kategória) ajánlott, amely szer a virágzás utáni ismételt kezelésekre is alkalmas.
A gránátalma igénytelen, kertbe is kiültethető, vagy dézsában nevelhető. Magról szaporítva lassan nő és nem lesz jó minőségű a gyümölcse. Ezért dugványokkal szaporítsuk. A nyári (júliusi) vékonyabb félfás hajtásai igen jól gyökeresednek. De a fás 1-2 éves vesszői is jól gyökeresednek. Bujtással is megbízhatóan gyökeresedik. Az ily módon szaporított növények 3-4 éves kortól virágoznak. A szimpla virágú fajták teremnek is, a teltek nem szoktak.
Valószínű, hogy nem csak a nyári szeles időre van megsértődve a vadkakaó, hanem a télből és a meleg, száraz szobai körülményekből is elege van már. Erre utalnak a sárguló és folyamatosan hulló levelek is. Tápoldatozást elég lesz csak tavasztól kezdeni, az előírt koncentrációban; majd nyár elejétől fokozatosan szoktatva a kinti léthez újra kikerülhet a szabadba, de ezúttal vagy egy nehéz kaspóba kerüljön, ami megvédi a széltől. Bővebben olvasat a növényről az Édenkert.hu magazin cikkei közt.
Csak találgatni tudok mert a tartási leírás megfelelőnek tűnik. Ami biztos a desztvizet egyáltalán nem javaslom, hosszútávon nem jó öntözőanyag. Eső vagy lágyított (forralt és pihentetett csapvíz)lenne inkább a megfelelő.A virágzáshoz szükséges lenne a nappali és éjszakai között legalább 4-7 fokos hőmérsékletkülönbségre is. Kaphatnak az ajtónyitástól hirtelen hideget vagy huzatot is.Esetleg a spricceléskor a bimbók is kapnak vizet(azt ugyanis nem kellene)Vagy erős a tápkoncentrátum. Ezek közül kellene válogatni!
Mivel már itt a tavasz a nyakunkon, (remélhetőleg) én nem várnék tovább az átültetéssel és az esetleges kártevőtől való megszabadulással. Mossa le a föld nagy részét a növény gyökeréről, hogy biztosan megszabaduljunk a földlakótól és úgy ültesse óvatosan az új földbe.