1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Minden levirágzott orchidea virágszárát csak akkor szabad levágni amikor az természetes úton magától visszaszárad, mivel a virágszárból nagyon sok tápanyag visszapótlódik a növénybe. Lepkeorchiknál viszont sűrűn előfordul az is,hogy elágazva vagy tovább növekedve újra virágzik.
A Leea világos, de a közvetlen napsütéstől védett, télen 20°C alatti helyet igényel; míg nyáron a szabadban nevelhető. A növekedési időszakban rendszeresen locsoljuk, a földjét tartsuk nedvesen. Tápanyagigényes, ezért tavasztól-őszig hetente tápoldatozzuk. Valóban nagy termetű növény, de kisebb metszéssel kordában tartható.
Sajnos ilyen irányú pontos ismereteim nincsenek, de én inkább komposztálnám a maradék zöldség-gyümölcsöket és a kész komposztot használnám fel az átültetendő növények földkeverékéhez. Ennél biztosabb ásványi anyag pótlás, ha az adott növény számára összeállított tápoldatokat, táprudakat alkalmazzuk.
Vérvirág - Scadoxus multiflorus kényes növény, nagyon tápanyagigényes. Tápdús földbe ültesse, és csak ha megerősödött, és melegebb lesz az idő is, akkor ültesse ki. Minden tavasszal és nyáron (a virágzás kezdetéig) tápoldatozni kell. A laza szerkezetű föld alatt sarjhagymák fejlődnek, amelyeket - óvatosan leválasztva - fel lehet használni a szaporításhoz. A kis hagymának három évre van szüksége ahhoz, hogy virágzóképes növény fejlődjék belőle. Tavasztól a virágzás befejeztéig a talajnak állandóan nyirkosnak kell tartani, de a cserép nem állhat a vízben! Ősztől tavaszig mérsékelten kell öntözni, hogy földje ne száradjon ki teljesen. Téli hőigénye minimum 10 fok, de hűvös szobában is teleltethető.
Az Actellic raktári kártevők ellen ajánlott rovarölő szer, nagyon jó gőzhatással rendelkezik, ezért vált be zárt légterű helyek kártevői (raktári kártevők) ellen. A rézszulfáttal valószínű, hogy hatását lecsökkentette, a lúgos vegyület nem keverhető más növényvédő szerekkel. Ha a permetlé keverésénél az oldat áttetsző volt, nem figyelt meg benne kicsapódást, akkor nem károsította a fát. A téli lemosó permetezésnél a rézszulfáthoz a fán áttelelő rovarok ellen olajtartalmú szereket szoktak keverni. Példáil: Agrol, Biola, Vektafid A. Ennek oka, hogy alacsony hőmérsékletnél a többi rovarölő szer általában nem tudja kifejteni hatását.