1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
A nyílgyökeret a közvetlen napsugaraktól kímélni kell. Magas páratartalmat igényel! Épp ezért, naponta permetezzük szoba hőmérsékletű klórmentes tiszta vízzel. Nyáron hetente 2-3 alkalommal locsoljuk , télen elég hetente egyszer. Nagy hőigényű, nyáron 20-24 C-ot szereti, de a 18-20 C -on is jól érzi magát. A földjét állandóan nedvesen kell tartani. Télen langyos vizet használjunk az öntözéséhez. Ha véletlenül elhanyagolnánk, és a földje nagyon kiszáradna, akkor fontos, hogy a cserepet egy kád vízbe helyezzük, míg a föld a számára megfelelő mennyiségű vizet felissza. A sok napfény a lombozat elsárgulásához vezethet. Ilyenkor égési sérülések jelenhetnek meg a levelek felszínén. A száraz leveleinek eltávolítását csupán indokolt esetben tegyük!
A licsi (Litchi chinensis) szubtrópusi igényű növény, ami azt jelenti, hogy plusz 5-30 fok közötti hőmérsékleten kell tartani. Igényes, csak a mély rétegű, humuszos, vízzel jól ellátott talajon, legjobban a viszonylag hűvös, száraz telű szubtrópusi klímában fejlődik. Eredeti hazájában (Dél-Kína) terebélyes fává nő, de itthon jóval lassabban fejlődik. Meglehetősen vízigényes, de a túlöntözés gyökérrothadáshoz vezet. Elvileg ki lehet ültetni, de nálunk hidegek a telek ahhoz, hogy megússza kint a kertben az elfagyást.
Valóban, ez kerti kála. A növény nyáron kedveli a meleg kissé napos kertet, amikor tavasszal a növény elkezd hajtani akkor a locsolást is emeljük és tartsuk nedvesen a földjét.
Virágzás környékén mindenképpen bór tartalmú lombtrágyát kell kijuttatni, mert az elősegíti a virágzást is és a megtermékenyülést is. A későbbi időszakban javasolt olyan lombtrágyát alkalmazni, melyekben többféle tápelem van. A szőlő szempontjából a kálium, kalcium, vas, bór magnézium különösen fontosak. Ha a talaj homokos szerkezetű, akkor sajnos a tápanyagban is elég gyenge.
Érdemes lenne alaposan visszavágni a fát, és ha kihajt, akkor még él, ha nem, sajnos új gondozni való fát kell választani. Gratulálok, a kislánya csodálatos, nagyon szép dolog, hogy gondozza azokat a fákat, amiről már lemondtak mások.