1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Ez rózsarozsda. A gomba elsősorban a lehullott leveleken (teleutospórával) telel át, de a hajtások fa részében is áttelelhet, így metszés nélkül fertőzési forrást szolgáltatva. Csapadékos időjárás esetén az érzékeny fajtákon jelentős károkat okozhat. Tünetek: Első tünetek a levelek színén megjelenő sárgászöld foltok, melyekben apró fekete pontokat figyelhetünk meg. Később a levél fonákán narancsszínű, enyhén kiemelkedő foltok jelennek meg. Májustól a levelek színén sárgásvöröses, gombostűfej méretű foltok figyelhetők meg. A foltokkal átellenesen a levél fonákán sárgás-narancsos színű, majd barnás-vörösesre színeződő uredo- és teleutospórák fejlődnek. A hajtások is fertőződhetnek, ekkor deformálódnak, megvastagodnak. Mivel a legnagyobb fertőzési forrás a lehullott levél, ezért ezeket gondosan gyűjtsük össze, majd semmisítsük meg. Metszéssel alakítsunk ki szellős bokorformát, és távolítsuk el a fertőzött részeket. Figyeljünk a kiegyenlített tápanyag utánpótlásra (kálium). Vegyszeres védekezésre is szükség lehet rendszeres fertőzés esetén. A permetezést legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kezdjük meg és 10-14 napos időközökkel egészen júliusig folytassuk. Ha lehet, olyan szert válasszunk, amivel más gombabetegségek (diplokarpon, lisztharmat) ellen is védekezünk.
A képről ítélve Calathea félének tűnik. A mellékelt cikkben talál gondozási utasítást hozzá.
Bevett gyakorlatként kell követni a csávázott magok használatát. A nem tökféle haszonnövényekkel való hosszabb (legalább hároméves) vetésforgó, valamint a talaj megfelelő vízelvezetése kiemelt jelentőségű a betegség elleni védekezésben. Kerülni kell a gyümölcs megsértését a szüret, illetve tárolás során. A megfelelő vegyszeres védekezés gombaölő szerek rendszeres alkalmazásával érhető el: Bravo 200 gr/100 l víz Rovral 50 SC 100-150 ml/100 l víz Antracol 65 WP 200-250 gr/100 l víz
A cseppek vissza fognak térni de nem kell letörölni őket. Természetes folyamat, a növény így szabadul meg a felesleges,számára már nem használható (és néha káros) vegyi anyagoktól!
A szerencsebambusz hónapokig tartható egy kis vázában is, tiszta vízben. Néha tápoldat adagolásával kissé serkenthetjük a növekedését. Nem igényes növény, szobahőmérsékleten egy kis fény mellett is növekszik. A kemény és a klóros vizet nem szereti. Nem ajánlatos direkt napra tenni. Ha jól érzi magát, idővel észre fogjuk venni, hogy az alsó részén gyökerek kezdenek nőni. Mikor a gyökerek már 3-4 cm hosszúak, átültethetjük szerencsehozónkat laza, tőzeges vagy perlites talajba. Mivel a dracénák híresek pangóvíz-érzékenységükről, a cserép aljába tehetünk egy kevés agyaggranulátumot. Hetentenként pótoljuk az elpárolgott vagy a növény által felhasznált vizet. Háromhetenként cseréljük le a teljes vízmennyiséget, és akkor biztosan szerencsénk lesz. A kék Kristalon műtrágyát fél kiskanállal 10 liter vízben feloldva használjuk tápoldatnak. Ez házi használatra tökéletes