1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Zantedeschia albomaculata: Gumóval rendelkezik. Hegyes, lándzsa-alakú levelén körkörösen fehér foltok találhatóak. A virágzata valamivel kisebb, fehér, a tövénél zöld szinezéssel.
Legyezőpálma - Livistona rotundifolia Leveleit mintha kimondottan legyezőnek alkotta volna a természet. Ráadásul méretével is elkápráztat, mert már az egy méter magas növényeken is 60-70 centiméteres levelekkel találkozhatunk. A téli fényszegény időszakban tartsuk hűvösebb helyen és csak ritkán öntözzük és ne tápoldatozzuk. Bárhol beszerezhető.
Jó lenne látni róla egy képet, mert a muskátlit sok minden megtámadhatja, többek között a rozsdagomba is (muskátlirozsda), ilyenkor feketés barnás foltok tarkítják a növényt. De a foltosság jelentkezhet még akár a szárazságtól is. Amennyiben gombás fertőződésről van szó, akkor a permetezés ajánlott. A megbetegedett leveleket ajánlott minél hamarabb eltávolítani, nehogy a fertőzés tovább terjedjen, akár más virágokat is megtámadhat.
A nem monopodiális növények(pl.a bulbásak is)általában az uj hajtásokból virágoznak, vagy rögtön kifejlődésük után vagy az őszi pihenő alatt,után. Ez általában fajfüggő. A régi bulbák nem virágoztathatók ujra! Ha nem virágzik,az általában a tartási hibák eredménye! Üdv
A növény tudományos neve: Portulacaria afra ”variegata” Szegfűvirágúak rendjébe tartozó pozsgás növény, hazája Dél-Afrika. Az alapfaj (Portulacaria afra) az afrikai elefántcserje tarka levelű változata. Húsos szára és levele a víz tárolására szolgál. Növekedése lassú, ezért kiválóan alkalmas bonsai nevelésre. A fagyokat nem tűrő növényt egész évben lehet a lakásban tartani, világos helyen, pl.: ablakpárkányon, vagy tavasztól őszig kint a szabadban, a tűző napot is bírja. Tartási hőmérséklet 10-24 ° C. Viszont télen is magas a fényigénye! Alacsony vízigényű, de nagy hőségben lehet rendszeresen locsolni. Talajára nem kényes. Általános keverék 3 rész homok, perlit, vagy akadama bonsai föld, 2 rész általános virágföld, 1 rész apró szemű mészkő, vagy azt helyettesítő anyag. Öntözése a föld átnedvesítésével történik, amelyet aztán hagyunk kiszáradni. Tápanyag utánpótlásra évente kétszer (április, július) van szükség. Erre a célra használhatunk vízben oldott, vagy darabos trágyákat, magam a szerves trágyát preferálom. Szaporítása legegyszerűbben leveles dugvánnyal történhet, a tavasztól-őszig tartó időszakban. Túlöntözése szár-rothadást okozhat, ilyenkor nemcsak a levelek, de vastagabb ágrészek is leeshetnek a növényről! Páratartalom igénye a vízigényhez igazodóan alacsony!