1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Bűnösök lehetnek a takácsatkák: a kártevők kártételétől megsárgulhat a levelek felszíne. Egy idő után a levelek fonákján fehér hálószerű szövedéket fedezhetünk fel. Ezek a kitartó kártevők nem állhatják a magas páratartalmat, és elpusztulnak, ha a levelek fonákját rendszeresen vízzel permetezzük. Ha nem tapasztal ilyesmit, akkor a túlzott trágyázás is bűnös lehet. Trágyázáskor földje ne legyen száraz! Nyáron legyen a növény szórt fényben, hogy leveleit ne érje közvetlen déli napsugár, a tűző napfényen a levelek hegye szintén megsárgul. A talaja inkább nyirkos legyen, ne vizes!
Lehet. Télen pedig a talaj átfagyása ellen védekezhetünk úgy, hogy lombbal, mulccsal, fenyőkéreggel vastagon takarjuk. Hosszabb, csapadékmentes időjárás esetén, a fagymentes napokon öntözzük meg a növényeket. A napsütéses téli időben helyezzünk árnyékolót a növények köré és fölé. Ez lehet nádfonat, vagy Raschel háló. Majd, ha szépen megnőtt, újra és újra vágja le róla a nehéz oldalágakat. Ügyeljen arra, hogy ne közvetlenül a törzsnél vágja le. A növekedési fázisban (június, július, augusztus és szeptember hónapokban) is szabad még metszeni, de ezt követően csak a túl hosszúra nőtt hajtásokat vágja le.
Ne aggódjon, természetesen ki lehet ültetni!
A képről nem látom jól, hogy a tuja levelei a tövénél zöldek-e még, vagy már ott is elsárgultak. Ez esetben sajnos nem lehet mit tenni vele, ki kell vágni, mert elhalt. Ha azonban még nem teljesen elsárgult, mellékeltem egy cikket, amiben olvashat a tennivalókról. Remélem még megmenthető a tuja, mert nagyon szép az élő sövénye, ahogy a képről látom!
A Schefflerát nem nehéz nevelni, ha mérsékelten meleg helyen tartjuk, és vigyázunk, hogy hideg huzat ne érje. A korral felkopaszodik. Pajzstetű-érzékeny, különösen az új hajtásokra kell figyelni. Fontos, hogy vízzel permetezzük a leveleit. Átlagos meleg, télen legalább 13 °C. Ha lehet, kerüljük a 21 °C feletti hőmérsékletet is.Világos, közvetlen napsütéstől mentes helyen tartsuk. Egy kis árnyékhoz is alkalmazkodik.