1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
A kis peppinot sajnos gyakran támadják meg kártevők. Permetezze csalánlével (a csalánleveleket 3 napra be kell áztatni, és utána kipermetezni), és a beteg leveleket távolítsa el. Teleltetése Fagymentes helyen, közepes páratartalmú, nem teljesen sötét helyen kell teleltetni, ilyen például egy garázs vagy egy lépcsőház. Akár márciusig-áprilisig is teremhet. Termései 1-2 hétig utóérlelve a legízletesebbek.Ha nem tudod meleg és világos helyiségben teleltetni, akkor jó a hűvös és félhomályos hely is. Akár pinceablakban is kitelel. Ilyen helyen csak óvatosan szabad locsolni, épp hogy nedves legyen a földje.Ilyen helyen lehullik a legtöbb levele, megnyúlt hajtásokat fog hozni, de tavasszal úgyis erősen vissza kell vágni, amikor kivisszük.
Teleltetés fokozatosan: Amikor a várható hajnali hőmérséklet 10 C° alá esik, estére vigye be a növényt a lakásba, de még nem a végleges teleltetési helyére, csak úgy, hogy másnap reggel könnyen vissza tudja vinni a szabadba. Ha hirtelen viszi be, az összes levele le fog hullani. Ezt a be- és kihordozgatást, ha a hajnali alacsony hőmérséklet szükségessé teszi, szinte minden este el kell végezni. Ha a reggeli hőmérséklet már nem éri el a 7 fokot, és jelentős emelkedés sem várható nap közben, akkor a I a végleges teleltetési helyükre kell tenni. (Ez lehet egy viszonylag világos padlástéri szoba, 18 - 20 fokos téli hőmérséklettel.) Mielőtt a fácskát a végleges teleltetési helyére tenné, még van egy fontos feladat, az utolsó őszi permetezés. Ezt a téli behordás befejezése előtt, még a szabadban, érdemes elvégezni. A kora tavaszi keveréket (Agrol Plusz + felszívódó rovarölő) mindenképp ki kell egészíteni atkaölő szerrel. Ezen kívül érdemes réz tartalmú gombaölő szerrel (bordói lé, Champion 50 WP) is permetezni. Ezekkel jelentősen csökkentheti a legyengülési felületet a teleltetés elején. Gyümölcsök: Akor érett, ha eléri az átlagos lime méretet. Bármennyire is fáj, előfordulhat, hogy a kis zöld gyümölcsök egy részétől meg kell válnunk. Ezzel a válogatással azonban ajánlatos megvárni legalább a borsónyi méret elérését, mivel a növény a felesleges gyümölcsök egy részét magától "lerúgja". A citromok nagy része általában magától szelektálja a felesleget. Mennyi gyümölcsöt hagyjunk a fán? Erre megint nehéz egyértelmű választ adni, mivel ez függ a növény korától, nagyságától, a gyümölcsök várható méretétől, lombozattól, törzs és ágak erősségétől. Korábban az volt a szakirodalom útmutatása, hogy átlagos citromméret esetén kb. 30 levélre juthat egy gyümölcs. Virágba borulhat a lime fácska november, december táján is. Ha alacsony hőmérsékleten, minimális locsolással telelteti, akkor kicsi a valószínűsége, hogy a megporzása hosszú távon eredményes lesz. A lime virágok kb. 10 %-ából várható gyümölcs. Ez logikus is, mert télen a növény a túlélésért harcol, és ilyenkor inkább ledobja a kis gyümölcsöket.
A döntés érdekében íme az előnyök és a hátrányok mindkét módszer tekintetében: A diófa jellemzően olyan élőlény, ami utódainak rendkívüli sokféleségét produkálja, nem jellemző rá, hogy leszármazottai a közvetlen felmenők másolatai lennének. Más fák esetében az oltás, szemzés sokszáz évvel előbb már gyakorlattá vált, a dió esetében viszont sokáig nem volt sikeres. Ennek oka is a dió sajátos biológiája, különböző szöveteinek eltérő hőigénye. A magról történő szaporítás változatos, teljesen kiszámíthatatlan tulajdonságú utód-fákat eredményez akkor is, ha a beporzást magunk végeztük, minden szempontból tökéletesnek tartott fák - vagy ugyanazon fa - virágai között. A dió igen variábilis növény, az utódok jellege széles határok között fog változni. Lehet közöttük egészen kiváló is, de mire az utód-fák tulajdonságait értékeljük, évtizednél hosszabb idő telik el, munkánk igen csekély hatásfokú lesz.Gyakran történik, hogy egy papírhéjú, pirosbelű, vagy más szempontból értékesnek gondolt fa dióit ülteti el a lelkes gazda, annak reményében, hogy az utód is olyan lesz. Hát, a legritkább esetben lesz olyan.Egy előnye viszont egészen biztosan lesz a magról történő szaporításnak: a csemete növekedése gyorsabb lesz, és általában is elmondható, hogy a nemesített fajtáknál nagyobb növésűek a bizonytalan származású magoncok. Tehát akkor ajánlható a magról való szaporítás, ha egy szép, nagy diófát akarunk valahova, aminek az árnyéka, szépsége, hangulata jelenti számunkra a fő értéket, és az esetleges szép diótermés csak ráadásként jöhet. Természetesen a fatermelési célú diószaporítás külön kérdés, arról külön beszélünk majd. A másik előnyük a magoncoknak, - ha az anyafa is ugyanazon a termőhelyen nőtt magoncfa volt, - hogy valószínűleg az adott termőhelyhez alkalmazkodott diófát tudunk nevelni. Várhatóan jól érzi majd magát, és szép fa lesz. Reméljük. Ha már ősszel végső helyükre vetjük a diókat, két-három szemet helyezzünk egy gödörbe, és csak tavasszal fog csírázni. A csemeték közül két év elteltével válasszuk ki a megmaradót. Csemetenevelés céljára a diót tavasszal 6-8 cm mély barázdába vessük, ügyelve arra, hogy a talaj egyenletességét üregek vagy bomló szerves anyagok ne bontsák meg.Vegetatív úton is szaporíthatunk az általunk kívánatosnak tartott diófáról utódot, aminek tulajdonságai biztosan meg fognak egyezni az anyafa tulajdonságaival (ha sikerül a szaporítás), hiszen gyakorlatilag annak a sarja.Az államilag elismert diófajták is mind egy-egy anyafa vesszőinek, rügyeinek elszaporításával, gyakorlatilag az anyafával megegyező tulajdonságokat megtestesítve jöttek létre, szaporodtak el. A nemesítők az egyes fajták értékmérő tulajdonságait hosszú éveken át vizsgálva választották ki a leghasznosabb, legértékesebb fajtákat. Azt, hogy a különböző fajták valóban olyan értékekkel rendelkeznek, mint amit a nemesítők állítanak, az állam megfelelő hatósága ismeri el. Nálunk is, és mindenhol a világon. Az egyszer elismert, termesztésre engedélyezett fajta tulajdonságai tehát állandóak, nem is szaporítható máshogy tovább, csak változatlan génállománnyal, vegetatív úton. A fajta további javítására már csak - esetleg hasonló, de mindenképpen új, - más néven van lehetőség. Viszont a fajta tulajdonságainak leromlására sincs lehetőség, mert ameddig a fajta él, ameddig termelésben tartják, változatlan tulajdonságokat mutat. Egy diótermelő számára, aki nagy összegeket fektet be a termelésbe, ez nagy biztonságot jelent. Oltványok előállítása A legelterjedtebb szaporítási mód. Az alany biztosítja a jó gyökérfejlesztést, a nemes rész pedig a nemesített, jó diótermő tulajdonságokkal rendelkező fák nagybani elszaporítását. Hátránya, hogy lassú, és az eredményt a termesztés - pl. időjárási - körülményei nagyban befolyásolják. Hogyan kell metszeni a diót, hogy többet teremjen?
Üdvözlöm! A képen egy közönséges rákvirág (Aglaonema modestum) van. Nagyon jól nevelhető, igénytelen faj. Szereti a párát, de a túlöntözést kerüljük. Mérsékelten fényigényű a sötétebb helyeket is szereti. A hőmérséklet ne menjen 15 C alá, inkább 25 C körül szeret lenni. A pajzstetvek és a levélatkák szeretik megtámadni. Laza talajt szeret, ezt tőzeggel tudjuk elérni a keverékben. Termése és a növény nedvei nyálkahártya izgató hatású, ezért gyerekek és állatok közelében ne tartsa. Tápoldatozni hetente lehet tavasztól-őszig, télen havonta elég.
Üdvözlöm! A képen látható növény, egy fehér vérvirág (Haemanthus albiflos). Mivel afrikából származik, ezért nem bírja nálunk a telet, mindenképpen fagymentes helyen kell teleltetni. Mérsékelt öntözést igényel, illetve világos napos helyet szeret, de nem a tűző napot. A betegségei között talán a túlöntözés következtében létrejövő hagymarothadás a jellemző, de ez is tartási hibára vezethető vissza.