1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
A Babérsom a mínusz 10 C fokot már csak rövid ideig viseli el. A földlabdája azonban védelmet igényel. A kisméretű edényeket a peremig a földbe süllyeszthetjük, majd a növény tövét 5-8 centiméter magasan kupacoljuk fel mulccsal (lombbal, kéreggel, komposzttal). A nagyobb dézsákat több réteg légpárnás fóliával, vagy hullámpapírral burkoljuk. Szigetelőanyagnak használhatunk kukoricaszárat és szalmát is. A növények tövét ebben az esetben is mulccsal fedjük. Fagymentes napokon feltétlenül öntözzük, mert lombja napos időben erőteljesen párologtat, és pótolni kell a nedvességet.
A magról kelt növények csak 10—12 éves korukban teremnek. A kiültetett csemeték 10-18 hónap múlva virágoznak; a spontán virágképződés rendszertelen. A termések virágzás után mintegy 4 hónap múlva érnek meg. Régebben a termés kialakulása idején a „terméskorona", a rozetta csúcsi részét (szívét) kimetszették, hogy erős növekedését meggátolják, így a termések nagyobbra fejlődtek. A mesterséges virágzásserkentést üvegházban végezzük, abban az esetben, ha a növények már elérték a termőkort (20—30 nagy levél), és nem virágoznak. Az acetilén- és propilénkezelések mellett az indol-ecetsav és alfa-naftil-ecetsav 5—10 ezrelékes oldatával serkenhető a virágzás. Növényenként 25—50 ml oldatot juttatunk a levélrozettába. A tél végi kezelés hatására megjelenő virágzatokból a természetes körülményekhez viszonyítva hosszabb idő után (5—7 hónap) fejlődnek csak termések. Itthon nem nő fává, csak a természetes környezetében, ahol 1500 m magasságig is nőhet.
Üdvözlöm! A kínai legyezőpálma (Livistona chinensis) szaporítását csak magvetéssel tudom, hogy szaporítják! Az oka az, hogy nagyon könnyen csírázik és gyorsan nő. A magja, kb 1 cm-es, ezt áztatni kell pár napig, majd elültetni egy cserépbe, 2-3 cm földdel takarva. Szobahőmérsékleten 3 hónap alatt csírázik ki. Nagy fényigénye van és soha nem száradhat ki a növény, mert nagyon megsínyli! Ha esetleg sikerül sarjat leválasztani, akkor tegye vízbe, amíg láthatóvá válik pár gyökér, ami már biztosítja a növény életben maradását! Én a magvetést javaslom saját gyűjtésssel, vagy vásárolt maggal!
Laskagombának tűnik. Valahogy oda kerülhetett a gombacsíra. De fogyasztásra nem ajánlott.
A fás dugványok ősztől tavaszig gyakorlatilag bármikor megvághatóak, mert a megfelelő gyökeresedést nem a dugványvágás időpontja, hanem a vesszők szedésének időpontja határozza meg. Ha a megvágott dugványokat nem dugványozzuk azonnal, akkor tárolnunk kell őket. Legegyszerűbb a veremhez folyamodni, a dugványokat fűrészporral, homokkal takarni. A dugványozáshoz laza szerkezetű, könnyen felmelegedő talaj a legalkalmasabb. A dugványokat függőleges helyzetben tűzdeljük el. A dugványozáshoz szükséges rést ásóval nyitjuk. A dugványt úgy helyezzük a földbe, hogy a legfelső rügy a talaj felszíne felett legyen. A dugványokat földdel, homokkal takarjuk be. A dugványozás legmegfelelőbb ideje: tél vége és a nyári hónapok, mert a fiatal növénynek van ideje megerősödni télig.