1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Kedves Koller Gitta! Tapasztalataim szerint a Phyllostachys-ok nagyon kiválóan telepíthetőek, szinte bármilyen talajba. Ezek kb. 3-5 méteresek. Sok fajtája van, amik megfelelnek Önöknek: Phyllostachys nuda, Phyllostachys nigra, Phyllostachys humilis, Phyllostachys heteroclada, Phyllostachys glauca, Phyllostachys flexuosa, Phyllostachys decora, Phyllostachys bissetii, Phyllostachys aureosulcata f. 'spectabilis', Phyllostachys aureosulcata 'Aureocaulis', Phyllostachys aureosulcata.
A szőlőtőkék metszésének időpontját fontos helyesen megállapítani, ami azt jelenti, hogy nem a naptár, hanem az időjárás döntse el! A korán metszett szőlővesszőkön a rügyek fagyérzékennyé válhatnak, a késői metszés miatt viszont beállhat a "könnyezés", ami a növény legyengüléséhez vezethet. Szóval, ha nem akar kockáztatni, akkor várja meg, amíg a fagyveszély teljesen elmúlik. Én azt tanácsolom, hogy március előtt semmiképp ne metsze meg a szőlőt. A csapok hosszúsága pedig attól függ, hogy milyen fajtájú szőlőt metszünk, mert a különböző fajtákat különböző hosszúságúra kell metszeni. Vannak fajták, amelyek rövid csapon, mások hosszú csapon, ismét mások szálvesszőn teremnek a legjobban. Vigyázzon, hogy a tőkék ne legyenek termőrügyekkel túlterhelve, mert azok elszívják a növény "életerejét". A sok fürt termése a minőség kárát okozza. Kapcsolódó cikk: A szőlő metszése Az idősebb almafákat ajánlott március közepén megmetszeni, de ajánlom figyelmébe a következő cikkünket: Hogyan metsszük az almafánkat?
Kedves Timcsi! A képeken oregoni hamisciprus (Chamaeciparys lawsoniana) látható. A folyamat természetes, hogy megbarnulnak az ágak belül, mert a pikkelylevelűek (Tuják, borókák, hamisciprusok stb.) mindig barnák. Ez az oka annak, hogy drasztikusan metszeni nem tanácsos, mert nagyon lassan regenerálódik (levelesedik be) a kopasz rész. Ezeket a növényeket fokozatosan, hosszú időn keresztül lehet alakítani, hogy szép legyen. Ha nagyon zavaró a mérete, akkor levághatja a ágakat. A metszéstől élettani hatásai nem lesznek negatív értelemben, csak kopasz lesz. A metszést tavasszal végezze, a fagyok után, ezután örökzöld Osmocote műtrágyával trágyázza meg! Arányosan végezze a metszést, mindenhová jusson be a napfény az ágak közé! Azt javaslom, hogy az ágak 1/3-át vágja le maximum egyenlőre. Ezután minden hónapban metsze vissza kicsit.
Kedves Hajni! Szoba rósza nem létezik, csak a kereskedők szoba növénynek árulják. Szerintem a hirtelen hőmérséklet-változás következtében konyult le. Mérsékelt hőmérsékletű helyen tartsa (17-20 °C), és talán rendbe jön. Tavasszal viszont ki kell ültetni, csak akkor marad életben.
A Guinnera Manicata, vagy magyarul brazil óriáslapu, egy eléggé igényes növény, ezért is van az, hogy nem nagyon elterjedt Magyarországon, de a következő tanácsokat tudnám adni: Ami nagyon fontos, hogy 1-2 éves korában még nem szabad kiültetni, előbb meg kell erősödjön a növény, tehát kb 3 éves korára fejlődik ki annyira, hogy tél végén, a fagyveszélyek elmúltával ki lehessen ültetni. A savas (Ph 6), tőzeges, közepesen tápanyagdús talajt szereti. Nagyon sok öntözést, párásítást igényel, mivel őshelyén is mocsaras, párás helyeken él. Ajánlott félárnyékos helyre telepíteni, nehogy a forró nyári napsugarak kiégessék a leveleket. Mivel a növény fagyérzékeny, ezért télen védőtakarót kell biztosítsunk a számára: szalmával, fenyőágakkal betakarhatjuk (30-40 cm). Nem kell megijedni, ha a fagy beálltával a növény levelei a sok felvett víz következtében megfagynak. Le kell vágni. Nagyjából ennyit kell tudni róla, de ültetés előtt vedd figyelembe, hogy a brazil óriáslapu sok törődést igényel. Ha nem tudnál elég időt tölteni vele, akkor ajánlottabb más növény után nézni.