1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Kedves B. K! Szeretnék kérni Öntől vagy egy közeli fényképet, vagy egy kicsit részletesebb leírást a problémáról, mert így nagyon kevés az információ a diagnózishoz. A rövid leírás alapján lehet, hogy ártalmatlan zuzmóról van szó... Milyen formájúak a foltok? Kiemelkednek-e az ágakról, tarajosan, ahogyan a zuzmó? Észrevett-e valamilyen egyéb kondícionális problémát a fán, ami miatt aggodalomra ad okot ez az elváltozás? stb. Üdvözlettel: Növényorvos
Kedves Vica! A flamingóvirág elég igényes növény. Mivel egy trópusi növény, ezért magas páratartalmat és egyenletes, télen minimum 16 °C-t kíván. A barna foltok mindenképp az alacsony páratartalomra utalnak. Gyakran párásítson a növény körül, permetezze leveleit, tegyen alá egy plusz edényt, tálcát, amelyben állandóan álljon a víz, de az ne érintkezzen a gyökerekkel. Ha több páraigényes növény helyez egymás mellé, az is növeli a levegő nedvességtartalmát. Kapcsolódó cikkek: Milyen gondozást igényel a kristályos flamingóvirág? Hogyan neveljünk csodaszép flamingóvirágot?
Kedves Anikó! Elég ritkán lehet ezzel a növénnyel találkozni, ezért gyakran a virágüzlet tulajdonosok sem tudnak hasznos információkat adni erről a növényről. Pontosan nem tudom milyen információkat talált a növényről, de néhány hasznos tanáccsal igyekszem orvosolni a problémát. Ezt a fajt pozsgás növényként kell kezelni. A levél sárgulásának több oka is lehet. Az egyik, hogy az utazások alatt a nagy hőmérséklet különbségek miatt megfázott. (Ha így van, és csak a leveleit érte a károsodás, hamarosan rendbe fog jönni). A másik lehetséges probléma a tápoldatozás. Kaktuszoknak, pozsgásoknak való tápoldattal kell öntözni a növekedési időszakban. Annyira pici ez a kép amit küldött, nem sok minden látható rajta! Öntözni ritkán kell, ha földje már száraz, az alátétedényben nem szabad vizet hagyni (ha átfolyik az ültetőközegén a tálba, maximum 15 percet álljon alatta, hogy a szükséges mennyiséget vissza tudja szívni a föld). Fontos a jó megvilágítás, de a közvetlen napfény ártalmas - különösen nyáron a perzselő fény - a növény számára. A legjobb, ha világos helyre teszi, kiszárítja a földjét. A huzatra is oda kell figyelni. Ha ablak közelében van, akkor nem szabad rányitni. Még egy lehetséges hiba, ha a növény hűvösebb környezetben téli pihenőjét töltötte, közben elszállították, nem tudott normálisan felkészülni, a tápoldatozás is növekedésre készteti.... ezek együttesen, akár még külön-külön is okozhatnak levélhullást. Tehát az öntözésre nagyon oda kell figyelni, ill. tápoldatozni sem szabad egész évben. Mindig tekintettel kell lenni a növény fejlődési ciklusaira. Kártevői, elsősorban az atkák, nagyon érzékeny minden kártevőre. Öntözéshez nagyon jó a lágy víz, ha szobahőmérsékletű. Télen, főleg meleg, nagyon száraz levegőn ajánlatos időnként (nem naponta!) megspriccelni. Erre nyáron a nagy melegben is néha sor kerülhet. Jót fog neki tenni, de estére száradjon meg a növény. Semmi képpen nem szabad úgy kezelni, mint a párás helyről való növényeket! Üdvözlettel Vasvári János Zsolt
Kedves Niki! Lehetséges, hogy idén télen több nedvesség érhette a kamrában a hagymát. A Manco jó ötlet volt az üszög ellen. Célszerű még a beteg részt kivágni, vagy leszedni a leveleket. Ha még nem hatol túl mélyre a fertőzés, magához térhet a hagyma. Üdv: Növényorvos
Kedves Karcsi! Vissza lehet vágni a cseresznyét még most is olyan magasságban, ahogyan Önnek a leginkább tetszik (figyelve arra, hogy a törzsön látszódnak-e hajtások, rügyek), de általában az új hajtásokat ajánlatos visszametszeni. A magasságot úgy érdemes megválasztani, hogy a felső 3-4 szem indul majd meg, onnan nőnek az ágak. A csemete az ültetés óta már megerősödött, ezért érdemes valamilyen fasebkezelővel bekenni a vágott sebet. A kertészkedéshez sok erőt és örömet kívánok!