1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Kedves Lukács Judit! A kankalin évelő növény, ami kiültetve éveken át virágzik. Semmit nem kell vele csinálni, annyit esetleg, hogy tavasszal a száraz részeket el kell távolítani, virágozni fog tavasszal, "önműködően".
Üdvözlöm! A képen egy hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) látható. Ez a növény közeli rokona az elterjedt anyós nyelvnek. Gondozás Fényigény: Helyezzük ablak közelébe, mert a világos szűrt fényt kedveli, de vigyázzunk, mert a túl erős napfény hatására a levelek elsárgulnak. Hőigény: Az átlagos meleget szereti, de télen se legyen alacsonyabb a hőmérséklet 15 °C-nál. Vízigény: Havonta öntözzük hígított tápoldattal. A szokásosnál érzékenyebb a túlöntözésre. Két öntözés között hagyjuk a földet kicsit megszikkadni. Télen különösen figyelni kell a túlöntözésre!
Kedves Ducika! Ha gilisztákat talált a komposztban, akkor az még nem érett meg, felhasználni még nem lehet. Jelenleg zajlik még az utolsó fázis (3 van, lebomlás, átalakulás, felépülés), melynek feltehetően a vége felé közeledik. Később a komposztált anyagokból humuszszerű termék válik, ami egy nagy tápanyagtartalmú, föld- vagy gomba illatú, morzsalékos anyag. Ezt lehet ültetéshez használni, földdel összekeverve. Fertőtleníteni nem szükséges, az érés során a magas hőmérséklet miatt a szaporítóképletek elpusztultak. Üdvözlettel: Növényorvos
Kedves Ducika! A talaj kötöttsége lehet az egyik ok, illetve a tápanyaghiány a legfőbb ok szerintem. Bármilyen általános kert műtrágya jó, illetve lehetne lazítani tőzeggel, vagy komposzttal.
A paphiopedilum orchideák csak 1x virágoznak. Elvirágzás után hoznak 1 vagy több sarjat, és legközelebb ezek a sarjak fognak virágozni akkor, ha a sarj eléri a virágzóképes méretet. Ehhez feltétel az is, hogy a növény megfelelően legyen tartva. Ezeket a növényeket évente át kellene ültetni új közegbe. Ennek ideális időpontja február szokott lenni (ettől függetlenül bármikor átültethető ha szükséges). Talaja legyen nedvességtartó de szellős, levegős. Gyökerei könnyen elpusztulnak, ha nem megfelelő a közeg vagy ha túl vizes vagy ha nagyon kiszárad. Nem szereti ha a leveleit permetezik és ha sok fényt kap. Ebből adódóan a lombtrágyát is kerülni kell, viszont az öntözővízbe kevert tápoldat ne tartalmazzon rezet és vasat. Ezek a növények nehéz tartásúak, sok odafigyelést igényelnek, és mint látjuk, néha igen hálátlanok. Sok sikert!