1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
A leírás alapján nem világos, hogy milyen örökzöldre gondol. A tűleveleket érintő betegségei csak a tűlevelekkel rendelkező (Abies, Picea, Pinus, Pseudotsuga, stb.) fajoknak vannak. A tujákat és hamisciprusokat leggyakrabban gombabetegség károsítja, amire a már bevált permetszereket javasoljuk.
A május eleji fagyok már a gyümölcsöt érték, azt ritkították meg. Az azóta fejlődő gyümölcsök érnek tovább, amelyekben fagykár keletkezett, az most lehullik. A betegséget észre lehet venni a fán, vagy a levelein is. A természetes hullás nem okoz jelentős mértékű ritkulást.
Az aggodalom érthető. Permetezésnél az epret érdemes lett volna takarással védeni. A szer élelmezési várakozási ideje 14 nap, de mégsem tanácsos a pár szem eper elfogyasztása, mert nem tudni mennyi a szermaradvány a gyümölcsben. A többi gyümölcsöt (málna, ribizli...) már nyugodtan fogyaszthatják - persze ha előtte nem történik permetezés.
Kedves Gulypán! A benti körülmények után nem szabad hirtelen kiültetni a növényeket. Fokozatosan kell a kinti időjárási viszonyokhoz szoktatni. Valószínű ok, a hirtelen bekövetkezett közvetlen napsugárzás. Megégtek a levelei, az új hajtások meg beszáradtak, nem tudnak kifejlődni. Változtatni kellene a helyen. A rendszeres tápldatozás nem oldja meg a problémát. A hirtelen nagy mennyiségben adagolt tápoldat is okozhat levélhullást, és a növény növekedése is leállhat. Az átültetett növényeket az első időszakban nem szabad tápldatozni, míg gyökere meg nem erősödik. Szigorúan be kell tartani az adagolást. Üdvözlettel, Vasvári János zsolt
Tisztelt Orlai Gábor! A képen nem derül ki, hogy mekkora a cserép, de gyanítom, hogy 6-cm körül van. A képen egy fiatal tenyérarália (Dizygotheca elegantissima) van. Világos, de nagyon párás hely kell neki, pl. fűrdőszoba. 25-28 °C a megfelelő, a talajok közül inkább a tőzegesebbet szereti. Kapcsolódó cikk: Tenyérarália (Dizygotheca elegantissima)