1576. Készítsünk zöldcitromos joghurtzselét!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
Egy könnyű és egészséges desszert azoknak, akik távol szeretnék magukat tartani a csokoládécsodáktól, viszont szívesen nassolnának valami finomságot!
A fehér csokoládé cukorból, kakaóvajból és tejből készült szilárd csokoládé. A kakaóvaj olvadáspontja elég magas ahhoz, hogy szilárdan tartsa a fehér csokoládét szobahőmérsékleten, de elég alacsony ahhoz, hogy szétolvadjon a szájban. A fehér csokoládé szerkezete hasonló a tejcsokoládé szerkezetéhez. A csokoládé hab viszont lágy és könnyű. Érdemes kipróbálni!
A farsangi időszak leghíresebb édessége a szalagos fánk, amit egy kis odafigyeléssel bárki elkészíthet. Hoztunk 2 bombabiztos receptet!
A padlizsán kitűnő előétel. Párolva, padlizsánkrémként, vagy paradicsommártással, illetve körítésként is kitűnő. A padlizsán akkor alkalmas a felhasználásra, amikor még egészen kemény. Ha már ráncosodni, vagy puhulni kezd, az íze rendszerint keserű. Próbáljuk ki a padlizsánt indiai módra!
Kukoricalisztből főtt ételként pulitzka először 1708-ban, az erdélyi Pápai Páriz Ferenc szótárában szerepel, de a 18. század elején vált számottevővé, és csak ezt követően változott a puliszka általános elnevezésé Erdélyben. Ma már kizárólag a kukorica-puliszkát értjük alatta. Hazánkban ismert még kukoricagánica, kukoricamálé, illetve újabban polenta néven – utóbbi elnevezés olasz eredetű, melyet többek között az angol nyelv is átvett. Íme a receptje!
Talán abból induljunk ki, hogy a telepítéskor milyen és mennyi trágyát, vagy műtrágyát kapott. Akkor fontos az istállótrágya, a talajtól függően az alginit, amely természetes ásványi anyag. Az ültetés után is minden évben talajerőutánpótlást kell végezni. Összetett NPK műtrágya és fontos a lombtrágya használata is. Az áfonyának más a talajigénye - savanyú talaj - ezért érdemes a töve körül a földet kicserélni.
Kedves Godóné! Ez egy Dracaena fajta (a kis képekből ítélve). Igen visszavágható a kívánt méretben. A levágott fejdugvány magas hőmérséklet (kb. 25 C) és nagyon magas páratartalom mellett meggyökereztethető tőzeg és homok 3:1 arányú keverékében. Gyökereztető hormon por használata erősen ajánlott a jobb eredmény elérése érdekében. Vízben nem biztos, hogy meggyökeresedik, ez nagyban függ a környezeti feltételektől. Az eredeti növény szárát fel is darabolhatja kb. 10 cm-re szárdugványokra u.a. szaporítható mint az előbb említett fejdugvány. A megmaradt (szaporításra felhasznált gyökeres példány) növényi részről szedje le a leveleket és előbb-utóbb új hajtások jelennek meg a törzsön. Üdvözlettel Vasvári János Zsolt
Kedves Anikó! Az első kérdésre a válasz: a képet nem látom sajnos, de ha nincsen túl öntözve, akkor valószínűleg valami gomba betegség lehet. A jácintnál a Xantomonas nevű baktérium pusztítja a hagymát, hasonló tünetekkel. A második kérdés: kérnek szépen még képet a pontos azonosítás érdekében! Ha lehet, akkor teljesen szeretném látni a növényt és a leveleket is. E-mailben nyugodtan küldje! A harmadik kérdés: a szomszéd gumója valószínűleg nagyobb és idősebb volt, illetve az Öné most lett ültetve. Szerintem jövő tavasszal be fogja érni!
Kedves Domokos Gyuláné! Ez mályvarózsa rozsda gombabetegség. Dithane M-45 szerrel lehet ellene védekezni, 25 °C alatt, 10 nap múlva lehet ismételni. Üdv: Növényorvos
Kedves Tóth Tímea! A Sophora japanica pendula fánál nagyon valószínű, hogy az ültetés előtt nem metszették meg kellően a csemetét, és ez tápanyag- és vízellátási zavarokat okozhatott. Meg kéne metszeni a fát, és figyelni az új hajtásokat. Üdvözlettel: Növényorvos